Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 6 februari 2021

Michel Arnould Réserve

(70 % pinot noir, 30 % chardonnay)

 

11 september 2020 (hemma)

 


 

Michel Arnould & Fils håller till i grand cru-byn Verzenay i Montagne de Reims. Man äger tolv hektar odlingar, uteslutande i hembyn, planterade med 80 % pinot noir och 20 % chardonnay. Man tillämpar ett hållbart arbetssätt och har som ambition att även bli ekologiskt certifierade. Den totala årsproduktionen uppgår till ca 100 000 flaskor fördelat på tio olika champagner. Firman leds idag av Michels son Patrick Arnould och hans svärson Thierry Gibelin.

 

Réserve är en av odlarens årgångslösa champagner. Den här utgåvan är gjord på 70 % pinot noir och 30 % chardonnay och dosagen uppgår till ca 9,5 g/l. Flaskan blev eventuellt degorgerad i mars 2018. Jag köpte den via Systembolagets beställningssortiment i maj 2020.

 

Det här är en välgjord, men klart trögstartad champagne. Den är som bäst dag två.

 

Doft: Utvecklad och kryddig. Inslag av nougat, äpplen, jäst och sågspån.

 

Smak: Torr och fruktig. Något platt till en början – i stort behov av luft för att vakna till liv. Till slut kan man sammanfatta det så här: Gröna äpplen (senare även gula), päron, citrus och honungsmelon. Fin intensitet, mycket hög syra och bra längd.

 

Betyg idag: 81

 

Sannolikt bäst: 2021-2026

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar