Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 31 oktober 2018

2008 Diebolt-Vallois Fleur de Passion

(100 % chardonnay)

20 augusti 2018 (hemma)



Fleur de Passion 2008 är helt klart ett av vinårets mest efterlängtade släpp! Diebolts prestigecuvée från det stora året 2008 har varit en snackis långt innan den kom ut. Inte minst Richard Juhlin har hajpat den här champagnen i många år – redan i En doft av champagne från 2013 finns den omnämnd – och som en vän av Diebolts viner har jag verkligen sett fram emot att få prova den.

Fleur de Passion görs på chardonnay från gamla stockar planterade i sju-åtta olika odlingslotter i hembyn Cramant, bl a i vingårdarna Les Buzons, Pimonts, Fourches, Goutte d’Or, Rouillées och Gros Monts. Champagnen är jäst och lagrad (sex månader) på gamla ekfat och man undviker konsekvent den malolaktiska jäsningen, liksom filtrering och klarningsmedel. Dosagen ligger normalt i spannet 6-8 g/l, men för den här årgången uppgår den till 4,5 g/l. Den här flaskan blev degorgerad i september 2017. Köpt på Systembolaget i mars 2018, där den för övrigt sålde slut på nolltid.



Det här är ett helt annat vin än systervinet Millésime 2008, som jag drack två dagar tidigare. Det är supertight och oerhört elegant – och väldigt lovande! Det här kan bli hur bra som helst om man bara har tålamod att vänta – förslagsvis till 2024 eller senare! Det är ett oerhört vackert vin och känslan av att dricka det påminner om känslan jag hade när jag provade Clos des Goisses 2008 första gången.

Doft: Koncentrerad, något fruktig, något kryddig och mycket komplex doft. Först: kycklinggryta och såpa! Därefter: mogen citrus, koncentrerad äppelmust, hasselnötter, smör som stått framme länge, gräddkola och grädde.

Smak: Ung, ren, aningen fruktig och mycket torr. Äpplen (först gröna, sedan gula), lime och nötter av olika slag.

Betyg idag: 90(++)

Sannolikt bäst: 2024-2034

Mina intryck av tidigare årgångar (med länkar till resp inlägg):
2004: 91 (2014-10-28)

En trevlig hälsning på baksidan av flaskan från familjen Diebolt till alla oss i Sverige (och de skriver äntligen ut degorgeringsdatumet – bara en sådan sak):


tisdag 30 oktober 2018

2008 Diebolt-Vallois Millésime

(100 % chardonnay)

18 augusti 2018 (hemma)



Diebolts ”vanliga” årgångschampagne brukar vara hyfsat tillgänglig redan som nysläppt, men den här känns klart ung och outvecklad idag. Den är mycket bra, men jag upplever den inte som en uppenbar 2008:a – blint hade jag gissat på en annan (yngre) årgång! Baserat på dagens form är den dessutom – otroligt nog – den svagaste årgången jag druckit av denna champagne. Men jag räknar kallt med att det ändras efter några års lagring! Flaskan köpt på Systembolaget i november 2017.

Doft: Parfymerad, gräddig och komplex doft med viss sälta. Inslag av kräftor, krita, jäst, ek, gröna äpplen och gräddkola.

Smak: Frisk, fruktig, torr och relativt endimensionell smak av gröna äpplen, persika och citrus. Hög syra.

Betyg idag: 86(+)

Sannolikt bäst: 2022-2030

Mina intryck av tidigare årgångar (med länkar till resp inlägg):


måndag 29 oktober 2018

2008 H. Goutorbe Millésime

(75 % pinot noir, 25 % chardonnay)

16 augusti 2018 (hemma)



Henri Goutorbe, eller kort och gott H. Goutorbe, är en odlare med bas i Aÿ. Firman drivs sedan 1970 av René Goutorbe, son till Henri, och hans familj. Man äger 25 hektar odlingar belägna i Aÿ, Mareuil-sur-Aÿ, Mutigny, Bisseuil, Avenay-Val-d’Or, Cumières, Hautvillers, Gyé-sur-Seine och Sézanne. Här odlar man 70 % pinot noir, 25 % chardonnay och 5 % pinot meunier. Produktionen uppgår till 180 000 flaskor per år uppdelat på sju champagner och ett stilla rött vin (Aÿ Rouge). Man är med i odlarsammanslutningen Club Trésors de Champagne som ger ut de speciella Special Club-flaskorna. Utöver det driver familjen även en plantskola för vinrankor och ett hotell i hembyn!

Druvorna till denna årgångschampagne kommer uteslutande från Aÿ. Den är mycket bra redan idag och har fin potential att fortsätta utvecklas! Flaskan köpt på Systembolaget i juli 2018.

Doft: Fruktig och något kryddig doft med begynnande komplexitet. Inslag av våta stenar, klor (simhall), något bokna gula äpplen, lakrits, honung och lite halm.

Smak: Frisk och fruktig smak som bjuder på gula äpplen, grapefrukt, lakrits och persika. Hygglig längd och påtaglig syra, men inte lika knivskarp som årgången brukar leverera.

Betyg idag: 87(+)

Sannolikt bäst: 2023-2030

Till sist ett par bilder från en promenad i Aÿ i september 2013:



fredag 26 oktober 2018

2008 Benoit Beaufort Prestige Millésime

(50 % pinot noir, 50 % chardonnay)

14 augusti 2018 (hemma)



Det här är mitt första möte med odlaren Benoit Beaufort. Han driver sin verksamhet tillsammans med hustrun Isabelle i grand cru-byn Ambonnay, känd för sin fantastiska pinot noir och där släkten Beaufort odlat vin i fem generationer före honom. Jag har inte lyckats luska ut hur han är släkt med Jacques Beaufort på den mer välmeriterade firman André Beaufort, men det är väl inte helt omöjligt att de är kusiner. Till skillnad från André Beaufort, som var en av pionjärerna inom ekologisk odling i Champagne, verkar Benoit Beaufort inte lika utpräglat ekologisk. Han har också en större kärlek till dosage och nivån ligger typiskt sett mellan åtta och tio gram per liter. Sortimentet består för närvarande av åtta olika champagner, ett stilla rött vin (Ambonnay Rouge) och en ratafia. Denna årgångschampagne är den mest ambitiösa av vinerna och görs till hälften på pinot noir (från Ambonnay) och till hälften på chardonnay (Ambonnay, Le Mesnil-sur-Oger, Oger och Cramant). Merparten av vinerna (82 %) har genomgått den malolaktiska jäsningen och dosagen uppgår till 8 g/l. Siffrorna ”11 16” på korken leder mig osökt till att flaskan blev degorgerad i november 2016, men betyder möjligen något helt annat. Köpt på Systembolaget (beställningssortimentet) i oktober 2017.

Det här är en trevlig och lovande skapelse men, i likhet med de flesta 2008:or, fortfarande ung. Lagring rekommenderas således!

Doft: Gräddig doft med tydligt laktiska toner och inslag av salmiak, röda äpplen, ljust bröd och hasselnötter.

Smak: Ung, frisk, torr, något fruktig och aningen eldig smak av äpplen, citron och hasselnötter.

Betyg idag: 84(+)

Sannolikt bäst: 2023-2030


torsdag 25 oktober 2018

2008 Palmer & Co Millésimé

(50 % pinot noir, 50 % chardonnay)

12 augusti 2018 (hemma)



Alla som är det minsta intresserade av champagne bör känna till att 2008 räknas som en exceptionell årgång och en av de allra bästa någonsin. Och mitt råd till alla som frågar efter champagnetips brukar vara att man ska köpa alla 2008:or man ser! Det gäller inte minst nu när många hunnit sälja slut. Lägstanivån är väldigt hög och de allra bästa vinerna kommer sannolikt att räknas som klassiska storheter i framtiden. Samtidigt är det fortfarande en väldigt ung årgång! De tidigast degorgerade flaskorna, som kom ut på marknaden under 2012 och 2013, har bara hunnit få fem-sex år på korken och behöver i de allra flesta fall ytterligare lagring för att komma till sin rätt. Flertalet av champagnerna från årgången är betydligt mer nydegorgerade än så och är fortfarande oerhört unga och syrastinna. Och de förmodat allra bästa (från producenter som Krug, Salon och Billecart Salmon) är inte ens släppta än! Således är det sannolikt ett decennium för tidigt för att försöka sig på ett slags sammanfattning av årgången och det är egentligen även för tidigt att ens våga sig på en första seriös genomgång. Men man är ju nyfiken och jag har därför roat mig med att dricka ett gäng blandade flaskor från årgången och kommer i en serie blogginlägg presentera mina tankar kring dessa. Först ut är en champagne som jag druckit tidigare: Palmer & Co Millésimé!

Den här har inte utvecklats på det sätt jag hade förväntat mig. Det är helt klart en mycket bra champagne, men den kändes faktiskt mer intressant för fyra år sedan! Det kan möjligen bero på flaskvariation eller att den är inne i en tråkig fas för tillfället, för den har givetvis inte passerat sin peak. Flaskan köptes på Systembolaget i juli 2014. Aktuella årgångar idag är 2012 på vanlig butelj och 2008 på magnum. 

Doft: Intensiv, utvecklad, komplex och brödig. Efter hand rostade toner. Inslag av mineral, gummiband, grillad citron, gula och gröna äpplen, hasselnötter, kex, rostat bröd och tobak.

Smak: Frisk, fruktig, något utvecklad och något eldig. Clementin, citron samt gula och gröna äpplen. Hög årgångstypisk syra.

Betyg idag: 88

Sannolikt bäst: 2020-2030?

Tidigare intryck av denna champagne:

Mina intryck av andra årgångar:

måndag 22 oktober 2018

2011 Marie-Courtin Indulgence

(100 % pinot noir)

9 augusti 2018 (Talldungen)



Denna roséchampagne är gjord med hjälp av maceration – fyra dagars skalkontakt för att vara exakt – och utan dosage. Flaskan degorgerad i april 2015.

Det här är en trevlig champagne. Doften bjuder på en fin komplexitet medan smaken känns förhållandevis lätt. Den är dock fortfarande ung och kan säkert lyfta med tre-fyra års ytterligare lagring!

Flaskan dracks i samband med en middag på trevliga Talldungen i Brösarp.

Doft: Parfymerad och något bärig doft med inslag av rosor, krita, järn, sura körsbär, tranbär, spritpenna och röda äpplen.

Smak: Frisk, mycket torr och relativt lätt smak av sura körsbär, Granny Smith och en aning spritpenna. 

Betyg idag: 84

Sannolikt bäst: 2021-2025

Tidigare intryck av denna champagne:



söndag 21 oktober 2018

2007 Louis Roederer Vintage

(60 % pinot noir, 40 % chardonnay)

5 augusti 2018 (hemma)



När jag nyligen drack 2006:an konstaterade jag att Roederer Vintage håller mycket hög klass nästan varje år. Denna 2007:a är också mycket bra – framförallt doften är härligt komplex – men än så länge kan den inte riktigt mäta sig med de bästa årgångarna. Och den når nog aldrig ända dit, men den kommer sannolikt vinna en del på ett par års ytterligare lagring. Flaskan köpt på Systembolaget i april 2014. Degorgerad i september 2012 med en dosage på 9 g/l.

Doft: Utvecklad, komplex, fruktig och parfymerad doft med inslag av tvål, persika, röda äpplen, trä, hasselnötter, jäst, brioche och vit choklad.

Smak: Utvecklad, frisk och fruktig. Persika, gula äpplen, citrus och lite röda bär.

Betyg idag: 87

Sannolikt bäst: 2020-2025

Mina intryck av andra årgångar (med länkar till resp inlägg):
 
Uppdatering 2024-05-04: Korrigerat druvblandningen, specificerat degorgeringsmånad och kompletterat med dosage.

lördag 20 oktober 2018

2007 Gimonnet-Gonet Prestige

(100 % chardonnay)

2 augusti 2018 (hemma)



Det här är min sista flaska av denna champagne. Jag köpte ett litet gäng av den i en butik i Épernay i september 2012 och det har varit kul att få följa dess utveckling. Den har visat upp en stegrande form sedan vårt första möte och är riktigt bra idag! 

Champagnen är gjord på chardonnay från Cramant och Le Mesnil-sur-Oger, d v s 100 % grand cru. Dosagen uppgår till 5 g/l. Okänt degorgeringsdatum, men gissningsvis från vintern eller våren 2012.

Doft: Utvecklad, brödig och något fruktig doft. Efter hand rostade toner. Inslag av mineral, citrus, aprikos, persika och mandlar. Senare även rostade mandlar och rostat bröd.

Smak: Utvecklad, fruktig och torr smak av persika, söt citrus och marsipan.

Betyg idag: 87

Sannolikt bäst: 2018-2022

Tidigare intryck av denna champagne (med länkar till resp inlägg):



onsdag 17 oktober 2018

2011 Laherte Frères Les Empreintes

(50 % pinot noir, 50 % chardonnay)

1 augusti 2018 (hemma)



Les Empreintes är Aurélien Lahertes tolkning av vad hembyn Chavot kan prestera. Den görs på ekfat och utan den malolaktiska jäsningen. Denna flaska blev degorgerad i januari 2016 och dosagen uppgår till 4 g/l. Jag köpte den här champagnen från Vin & Natur via privatimport på Systembolaget i mars 2017.

Les Empreintes är alltid en väldigt trevlig upplevelse, men 2011 är rent generellt en mycket svag årgång i Champagne och denna 2011:a är en relativt svag årgång av denna champagne.

Doft: Komplex – initialt något stökig – doft med inslag av krita, kalksten, päron, jäst, purjolök och grädde. Efter lång tids luftning även en svag ton av svarta vinbär.

Smak: Frisk, fruktig och mycket torr smak av päron, omogna äpplen, omogen citron och lite svarta vinbär.

Betyg idag: 86

Sannolikt bäst: 2022-2026

Mina intryck av tidigare årgångar (med länkar till resp inlägg):


tisdag 16 oktober 2018

2012 Marie-Courtin Résonance

(100 % pinot noir)

1 augusti 2018 (hemma)



Det är alltid en ynnest att få korka upp någon av Dominique Moreaus champagner! Résonance är hennes på pappret enklaste champagne. Den görs på biodynamiskt odlade druvor från samma vingård som systervinet Efflorescence, får sin första jäsning i ståltank och framställs – i likhet med Moreaus samtliga viner – utan dosage. Flaskan degorgerad i oktober 2015.

Det här är tveklöst en mycket bra champagne, men den är fortfarande ung och jag tycker att doften är betydligt bättre än smaken idag. Och faktum är att jag tyckte den var strået vassare när jag drack den (på halvflaska) för tre år sedan! Det stärker åtminstone en av följande två teser: 1: Champagne på halvflaska utvecklas snabbare än på helflaska. 2: Många champagner är charmiga som unga (ca 1-2 år efter degorgering), men går sedan in i en tråkigare fas innan de blommar ut på allvar i ett senare skede (ca 6-8 år efter degorgering).

Doft: Komplex och uttrycksfull! Initialt blommig, därefter en kombination av aprikos, röda äpplen, rostat bröd, mint och gräs.

Smak: Frisk, mycket torr och mycket ren smak med viss sälta. Citron och apelsin.

Betyg idag: 87(+)

Sannolikt bäst: 2023-2028

Tidigare intryck av denna champagne:

Ovanstående länk innehåller även lite fakta om producenten!


måndag 15 oktober 2018

2006 Paul-Etienne Saint Germain Sublime St Germain

(50 % chardonnay, 50 % pinot noir)

29 juli 2018 (hemma)



Det här är producentens med ambitiösa champagne. Den är gjord på chardonnay från Avize och pinot noir från Verzenay.

Det är en trevlig champagne! Den är fortfarande relativt ung och vinner en del på lång luftning.

Flaskan köpt vid ett besök i producentens representationsvilla på Avenue de Champagne i Épernay i september 2013.

Paul-Etienne Saint Germain har – eller hade åtminstone det när den här flaskan producerades – för övrigt den något udda producentbeteckningen MA (Marque d’Acheteur), som man mestadels ser på stormarknadschampagner. Det innebär helt enkelt ett ”eget märke”, där själva champagnen produceras av någon annan. I det här fallet är det Manuel Janisson i Verzenay som har gjort champagnen. 

Doft: Utvecklad och något komplex doft med aningen brända toner. Inslag av gröna äpplen, ostronskal, ljust bröd, jäst, en aning crème brûlée, marshmallows och en ton av röda bär.

Smak: Frisk, något fruktig och aningen eldig. Till en början endast gula äpplen och citrus. Medellång och torr eftersmak av äppelskal. Efter lång tids luftning uppstår en tydlig ton av jordgubbar.

Betyg idag: 84

Sannolikt bäst: 2019-2024


söndag 14 oktober 2018

2006 A. Bergère Cuvée 38-40

(100 % chardonnay)

27 juli 2018 (hemma)



A. Bergères adress är sedan 2007 38-40, Avenue de Champagne i Épernay – därav namnet på denna cuvée! Den är gjord på chardonnay från odlingar i Avize och Oger.

Flaskan köpt vid ett besök i producentens bar/butik i september 2012. Därefter har det även släppts en 2008:a.

Det här är en mycket bra champagne! Den dricks över två dagar och lyfter helt klart dag två. Bör vinna på ett par års ytterligare lagring.

Doft: Utvecklad doft med inslag av rostade mandlar, jäst, aprikos och rostat bröd. Dag två även kex.

Smak: Frisk, fruktig, torr och något utvecklad smak av persika, aprikos och persikoskal. Påtaglig syra. Dagen efter har den blivit härligt koncentrerad och känns med utvecklad.

Betyg idag: 86

Sannolikt bäst: 2020-2025

torsdag 11 oktober 2018

2006 Louis Roederer Vintage

(70 % pinot noir, 30 % chardonnay)

25 juli 2018 (hemma)



Louis Roederers ”vanliga” årgångschampagne släpps nästan varje år – husets enorma arealer av ytterst välskötta odlingar säkerställer tillgång till bra druvmaterial år efter år. Och med undantag av ett fåtal svagare år – exempelvis 2003 och 2009 – är den nästan alltid fantastisk eller snudd på fantastisk! Denna 2006:a är absolut inget undantag. Den är tvärtom en härlig champagne, som precis äntrat sitt optimala drickfönster!

Den här flaskan blev degorgerad 2012. Jag köpte den på Systembolaget i oktober 2013. Aktuell årgång idag är 2012.

Doft: Utvecklad, fruktig och komplex doft med inslag av apelsin, röda äpplen, körsbär, jäst, gummiband, banan och salmiak.

Smak: Utvecklad och fruktig smak av apelsin (inkl viss skalbeska), körsbär och Ahlgrens bilar.

Betyg idag: 89

Sannolikt bäst: 2018-2023

Tidigare intryck av denna champagne:

Mina intryck av andra årgångar:

Vila i frid, Labinot Harbuzi.

tisdag 9 oktober 2018

1998 Comtes de Champagne

(100 % chardonnay)

23 juli 2018 (hemma)



Möjligen inte lika magnifik som 1988 och inte lika kraftfull som 1996, men den här årgången av Comtes de Champagne är helt klart bland de bästa årgångarna jag druckit av detta vin! Och den har nätt och jämnt börjat visa sig i sitt optimala drickfönster. Jag köpte den här flaskan på Systembolaget i november 2007. Aktuell årgång idag är just 2007.

Doft: Utvecklad, komplex, nötig och fruktig doft med rostade toner. Inslag av brynt smör, rostat bröd, hasselnötter, jäst, lime, mint och honung.

Smak: Utvecklad, frisk och fruktig med en svag bitterhet. Lime, gula äpplen och apelsin med en fin ton av apelsinskal. Oändligt lång, torr eftersmak med inslag av apelsinmarmelad.

Betyg idag: 94

Sannolikt bäst: 2018-2026

Tidigare intryck av denna champagne:

Mina intryck av andra årgångar: