Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 29 oktober 2018

2008 H. Goutorbe Millésime

(75 % pinot noir, 25 % chardonnay)

16 augusti 2018 (hemma)Henri Goutorbe, eller kort och gott H. Goutorbe, är en odlare med bas i Aÿ. Firman drivs sedan 1970 av René Goutorbe, son till Henri, och hans familj. Man äger 25 hektar odlingar belägna i Aÿ, Mareuil-sur-Aÿ, Mutigny, Bisseuil, Avenay-Val-d’Or, Cumières, Hautvillers, Gyé-sur-Seine och Sézanne. Här odlar man 70 % pinot noir, 25 % chardonnay och 5 % pinot meunier. Produktionen uppgår till 180 000 flaskor per år uppdelat på sju champagner och ett stilla rött vin (Aÿ Rouge). Man är med i odlarsammanslutningen Club Trésors de Champagne som ger ut de speciella Special Club-flaskorna. Utöver det driver familjen även en plantskola för vinrankor och ett hotell i hembyn!

Druvorna till denna årgångschampagne kommer uteslutande från Aÿ. Den är mycket bra redan idag och har fin potential att fortsätta utvecklas! Flaskan köpt på Systembolaget i juli 2018.

Doft: Fruktig och något kryddig doft med begynnande komplexitet. Inslag av våta stenar, klor (simhall), något bokna gula äpplen, lakrits, honung och lite halm.

Smak: Frisk och fruktig smak som bjuder på gula äpplen, grapefrukt, lakrits och persika. Hygglig längd och påtaglig syra, men inte lika knivskarp som årgången brukar leverera.

Betyg idag: 87(+)

Sannolikt bäst: 2023-2030

Till sist ett par bilder från en promenad i Aÿ i september 2013:Inga kommentarer:

Skicka en kommentar