Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 16 oktober 2018

2012 Marie-Courtin Résonance

(100 % pinot noir)

1 augusti 2018 (hemma)Det är alltid en ynnest att få korka upp någon av Dominique Moreaus champagner! Résonance är hennes på pappret enklaste champagne. Den görs på biodynamiskt odlade druvor från samma vingård som systervinet Efflorescence, får sin första jäsning i ståltank och framställs – i likhet med Moreaus samtliga viner – utan dosage. Flaskan degorgerad i oktober 2015.

Det här är tveklöst en mycket bra champagne, men den är fortfarande ung och jag tycker att doften är betydligt bättre än smaken idag. Och faktum är att jag tyckte den var strået vassare när jag drack den (på halvflaska) för tre år sedan! Det stärker åtminstone en av följande två teser: 1: Champagne på halvflaska utvecklas snabbare än på helflaska. 2: Många champagner är charmiga som unga (ca 1-2 år efter degorgering), men går sedan in i en tråkigare fas innan de blommar ut på allvar i ett senare skede (ca 6-8 år efter degorgering).

Doft: Komplex och uttrycksfull! Initialt blommig, därefter en kombination av aprikos, röda äpplen, rostat bröd, mint och gräs.

Smak: Frisk, mycket torr och mycket ren smak med viss sälta. Citron och apelsin.

Betyg idag: 87(+)

Sannolikt bäst: 2023-2028

Tidigare intryck av denna champagne:

Ovanstående länk innehåller även lite fakta om producenten!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar