Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 12 april 2018

1988 Comtes de Champagne

(100 % chardonnay)

29 januari 2018 (hemma)Huset Taittingers prestigevin har alltid varit en av mina favoritchampagner och när man öppnar en sådan från det stora året 1988 blir det per automatik en speciell upplevelse – inte minst när man har något att fira! I samband med detta passar jag även på att inviga de nya Zaltoglasen.

Den har en härligt gyllengul färg – faktiskt mer lik en sauternes än en champagne – men saknar dessvärre bubblor. Men detta aber till trots är den helt fantastisk! Det här handlar helt enkelt om mogen chardonnay i världsklass! Champagnen dricks över två dagar och tappar en del i intensitet till dag två.

Doft: Mogen, komplex och oxiderad doft med tydliga toner av sherry och Pommac. Inslag av bokna äpplen, citrus, honung, gräddkola och rostad brioche.

Smak: Mogen och frisk smak av mogna äpplen, mogna päron, brioche, lime och mandarin. Påtaglig syra.

Betyg idag: 95

Sannolikt bäst: 2005-2018

Mina intryck av senare årgångar (med länkar till resp inlägg):

2 kommentarer:

  1. Hej, Har du någon mailadress ifall man har några frågor?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera