(100 % chardonnay)
När:
26 oktober 2013
Var:
Hemma
Doft:
Fruktig och brödig doft med brända toner. Inslag av gula äpplen, gula plommon,
aprikos och nougat.
Smak:
Frisk och något utvecklad smak med inslag av gula äpplen, aprikos och nougat.
Medellång eftersmak av grapefrukt. Mycket syra.
Kommentar: Diebolt-Vallois är en liten familjefirma som producerar några av
Champagnes bästa chardonnayviner. 1960 slog Jacques Diebolt och Nadia Vallois sina påsar ihop, vilket utöver giftermål resulterade i dagens champagnehus. Familjen
Diebolt ägde mark i Cramant medan släkten Vallois brukat jord i Cuis under lång
tid, så både Jacques och Nadia kunde bidra med mark till det gemensamma
bolaget. Efter Nadias pappa Guy Vallois bortgång fick de överta ytterligare
odlingar och även en hel del odegorgerade viner från 50-talet och framåt. Idag
äger man totalt elva hektar odlingar, varav merparten utgörs av chardonnay och
finns i Cramant (grand cru) och Cuis (premier cru). Övriga chardonnaydruvor
odlas i Chouilly (grand cru) och Épernay (premier cru). Dessutom har man mindre
innehav planterade med pinot noir och pinot meunier i Montagne de Reims och i
Côte des Bars. De egna odlingarna täcker ungefär 80 procent av behovet och resterande
druvor köps in från deras vinodlande släktingar. Man producerar totalt sex
olika champagner och alla utom standardcuvéen Tradition och deras rosé är 100 procent chardonnay. Samtliga viner, utom prestigecuvéen Fleur de Passion, genomgår
malolaktisk jäsning. Även Jacques och Nadias barn, Isabelle och Arnaud, är
aktiva i företaget sedan många år. Sverige är en av deras största marknader.
Årgångsvinet är alltid
en trevlig upplevelse! Druvorna kommer från Cuis, Chouilly, Épernay och Cramant
och dosagen ligger i spannet 6-8 g/l. Den här flaskan köptes vid ett besök hos
familjen Diebolt i september.
Betyg idag: 88
Sannolikt bäst: 2016 – 2022
Jacques Diebolt och dottern Isabelle. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar