(67 % chardonnay, 33
pinot meunier)
13 juli 2018 (hos Martin
& Emma)
Det här var den sjätte
och sista flaskan – och ett av mina bidrag – som dracks vid en blindprovning
(BYOB) hemma hos mina vänner Martin och Emma. Efter några ledtrådar lyckades
Martin i princip spika vinet när han imponerande nog gissade på Marguet
Sapience 2006. Det här är nämligen i praktiken samma champagne, men med en
annan etikett! Mer om det lite senare.
Hervé Jestin är något av
en legendarisk mångsysslare inom champagne i allmänhet och biodynamisk
vinproduktion i synnerhet. Sedan 2010 äger han egna odlingar i Cumières, som
han köpt från Leclerc Briant, och han har därefter börjat göra sin egen champagne.
Han var tidigare källarmästare och ansvarig vinmakare hos Duval-Leroy i många år. Där
inledde han en biodynamisk satsning redan 1995, trots att huset inte ville
införa något biodynamiskt arbetssätt i sina egna vingårdar. Han tvingades
därför köpa in druvor från biodynamiska odlare som David Léclapart, Benoit Lahaye
och Bertrand Gautherot (Vouette & Sorbée) för att kunna förverkliga sin
vision. För att göra en lång historia kort blev resultatet oerhört lyckat och Duval-Leroy
har numera en betydligt bredare satsning på biodynamisk och hållbar
vinproduktion. Men Hervé Jestin har gått vidare mot nya mål. Utöver sin egen
champagnesatsning arbetar han idag som källarmästare hos Leclerc Briant och som
konsult åt vinproducenter i både Europa och Nordamerika.
Sapience, som marknadsförs
som den första certifierade biodynamiska prestigechampagnen, är resultatet av
ett samarbete mellan Benoit Marguet och Hervé Jestin. 2006 är den första
årgången och den är gjord på chardonnay från David Léclapart och pinot meunier
från Vincent Laval. Hälften av flaskorna släpptes som Sapience och hälften
under Jestins etikett. I årgång 2007 har man även med pinot noir från Benoit
Lahaye.
Den här champagnen är alltså
exakt samma champagne som Sapience. Just den här buteljen, som blev degorgerad
i september 2012, är gjord med en dosage på 3 g/l, men det finns även en utgåva
helt utan dosage. Flaskan köpt hos Leisner Wine i Köpenhamn i december 2017.
Den är mycket, mycket bra men känns fortfarande förhållandevis ung och jag räknar med att den fortsätter att utvecklas (i positiv riktning) i flera år till. Som jämförelse upplevde jag en sendegorgerad flaska av Sapience 2006 som strået vassare när jag drack den för ett år sedan (se länk längre ner).
Doft:
Komplex och fruktig doft med inslag av weissbier, grön banan, tvål, kolasnören
och lite smör.
Smak:
Mycket torr, något fruktig och relativt ung smak av gröna äpplen, citrus och
citrusskal. Ännu inte så komplex, men med fin längd och en härlig intensitet.
Hög syra.
Betyg idag: 89
Sannolikt bäst: 2021-2028
Mina intryck av Sapience (med länkar till resp
inlägg):
En av få bra gissningar jag gjort när det kommer till den mousserande sidan. Underbart vin!
SvaraRaderaJa, ett härligt vin – i båda dess skepnader! Och en riktigt bra gissning!
Radera