Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 1 oktober 2018

2006 Hervé Jestin Vintage

(67 % chardonnay, 33 pinot meunier)

13 juli 2018 (hos Martin & Emma)Det här var den sjätte och sista flaskan – och ett av mina bidrag – som dracks vid en blindprovning (BYOB) hemma hos mina vänner Martin och Emma. Efter några ledtrådar lyckades Martin i princip spika vinet när han imponerande nog gissade på Marguet Sapience 2006. Det här är nämligen i praktiken samma champagne, men med en annan etikett! Mer om det lite senare.

Hervé Jestin är något av en legendarisk mångsysslare inom champagne i allmänhet och biodynamisk vinproduktion i synnerhet. Sedan 2010 äger han egna odlingar i Cumières, som han köpt från Leclerc Briant, och han har därefter börjat göra sin egen champagne. Han var tidigare källarmästare och ansvarig vinmakare hos Duval-Leroy i många år. Där inledde han en biodynamisk satsning redan 1995, trots att huset inte ville införa något biodynamiskt arbetssätt i sina egna vingårdar. Han tvingades därför köpa in druvor från biodynamiska odlare som David Léclapart, Benoit Lahaye och Bertrand Gautherot (Vouette & Sorbée) för att kunna förverkliga sin vision. För att göra en lång historia kort blev resultatet oerhört lyckat och Duval-Leroy har numera en betydligt bredare satsning på biodynamisk och hållbar vinproduktion. Men Hervé Jestin har gått vidare mot nya mål. Utöver sin egen champagnesatsning arbetar han idag som källarmästare hos Leclerc Briant och som konsult åt vinproducenter i både Europa och Nordamerika.

Sapience, som marknadsförs som den första certifierade biodynamiska prestigechampagnen, är resultatet av ett samarbete mellan Benoit Marguet och Hervé Jestin. 2006 är den första årgången och den är gjord på chardonnay från David Léclapart och pinot meunier från Vincent Laval. Hälften av flaskorna släpptes som Sapience och hälften under Jestins etikett. I årgång 2007 har man även med pinot noir från Benoit Lahaye.

Den här champagnen är alltså exakt samma champagne som Sapience. Just den här buteljen, som blev degorgerad i september 2012, är gjord med en dosage på 3 g/l, men det finns även en utgåva helt utan dosage. Flaskan köpt hos Leisner Wine i Köpenhamn i december 2017.

Den är mycket, mycket bra men känns fortfarande förhållandevis ung och jag räknar med att den fortsätter att utvecklas (i positiv riktning) i flera år till. Som jämförelse upplevde jag en sendegorgerad flaska av Sapience 2006 som strået vassare när jag drack den för ett år sedan (se länk längre ner).

Doft: Komplex och fruktig doft med inslag av weissbier, grön banan, tvål, kolasnören och lite smör.

Smak: Mycket torr, något fruktig och relativt ung smak av gröna äpplen, citrus och citrusskal. Ännu inte så komplex, men med fin längd och en härlig intensitet. Hög syra.

Betyg idag: 89

Sannolikt bäst: 2021-2028Mina intryck av Sapience (med länkar till resp inlägg):

2 kommentarer:

  1. En av få bra gissningar jag gjort när det kommer till den mousserande sidan. Underbart vin!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, ett härligt vin – i båda dess skepnader! Och en riktigt bra gissning!

      Radera