(100 % pinot noir)
30 april 2016 (Fri Vin
2016 i Köpenhamn)
Indulgence är Dominique
Moreaus roséchampagne. Den görs på 100 % pinot noir och genom maceration
(skalkontaktsmetoden). I likhet med övriga viner från Marie-Courtin är det
ofiltrerat och görs på biodynamiskt odlade druvor och helt utan dosage.
Årsproduktionen uppgår till 2 000 flaskor. Den här flaskan blev degorgerad i
oktober 2015. Det är en trevlig champagne med uppenbar potential att utvecklas ytterligare, men jag tycker inte att den riktigt når
upp till samma nivå som Dominiques övriga produktion.
Årgången 2011 i
Champagne brukar betecknas som ett svårt och ganska misslyckat år, där en
ovanligt varm vår följdes av en blöt och kylig sommar. Åtminstone uppe i Marne,
vars förutsättningar tenderar bilda konsensus för hela regionen Champagne. Men
hur var året i de södra delarna av regionen, nere i Aube där Dominique Moreau
har sina odlingar? Rent geografiskt ligger detta område lika nära Beaune i hjärtat
av Bourgogne som Épernay (i hjärtat av Champagne), så det vore inte orimligt om förutsättningarna skiljde sig från dem i norr. När jag pratar med Dominique
berättar hon att 2011 var ett varmt år och beskriver 2011 som en mycket bra och
framförallt problemfri årgång! Det var exempelvis första gången någonsin som de
inte drabbades av någon mjöldagg.
Doft:
Bärig och något utvecklad doft av hallon, körsbär och rosor.
Smak:
Mycket torr, men samtidigt rund och generös. Mycket körsbär samt kryddor och
hallon.
Betyg idag: 83(+)
Sannolikt bäst: 2020-2024
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar