(100 % gringet)
19 juli 2018 (hemma)
Mousserande viner från
övriga regioner i Frankrike, d v s utanför Champagne, kan vara riktigt slätstrukna
upplevelser, men då och då stöter man på något som kan mäta sig med den
”riktiga varan”. Det här är helt klart ett sådant vin!
Dominique Belluard håller till i staden Ayse i Savojen vid franska Alperna, nära gränsen till
Schweiz. Här odlar man den vita druvan gringet. Den används framförallt i de
mousserande vinerna från regionen, som faktiskt har en egen appellation: Ayse
AOC. Det här vinet görs med hjälp av champagnemetoden och druvorna kommer från
en vingård som är belägen 450 meter över havet, d v s inte uppe på Mont Blanc
om någon nu trodde det. Den berömda bergstoppen ligger för övrigt ca fem mil
sydost om Ayse. Belluards odlingar är av naturliga skäl planterade på ganska
låga höjder i alplandskapet, ca 300-450 m ö h. Han tillämpar ett ekologiskt
arbetssätt och odlar framförallt gringet, men även mindre mängder av den gröna
druvsorten altesse och den blå druvan mondeuse. För närvarande består
produktionen av tre stilla vita viner och två mousserande.
Mont Blanc Brut Zéro,
som har en härlig färg, görs på 100 % gringet. Och som namnet antyder helt utan
dosage.
Det här är riktigt bra! Vinet
har en fantastisk Selosselik doft, men smaken är inte riktigt på samma nivå. Det
känns relativt utvecklat och det är tveksamt om det blir särskilt mycket bättre
än så här. Den här flaskan har hunnit få lite lagring. Aktuell årgång idag är
2014.
Doft:
Stor, blommig, parfymerad och komplex doft med tydliga Selossetoner. Inslag av
hyacint, tvål, päron och Golden Delicious.
Smak:
Frisk, mycket torr och relativt utvecklad; klart finstämd (låter bättre än tunn). Det är massor av päron i
kombination med päronskal, Golden Delicious, honung och omogen citron. Medelhög
syra som ökar i intensitet ju längre tiden går
Betyg idag: 85
Sannolikt bäst: 2018-2022
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar