(100 % chardonnay)
6 juni 2016 (hemma)
Fleur de Passion är Diebolt-Vallois
prestigecuvée. Den görs på husets bästa chardonnay från gamla stockar,
planterade på mestadels ostsydostliga sluttningar i hembyn Cramant. Dessa kalkrika
jordar skapar mycket goda förutsättningar för chardonnayodling och det är ingen
slump att Cramant är en av de högst rankade byarna för chardonnay i Champagne.
Vinets första jäsning sker på ekfat och man undviker den malolaktiska jäsningen,
liksom alla former av filtrering och klarning. Målsättningen är dels att
lyfta fram den lokala terroiren och dels att efterlikna den stil som var vanlig
förr i tiden, när en ung Jacques Diebolt lärde sig yrket av sin farfar. Dosagen
ligger normalt mellan 6-8 gram per liter, d v s precis över gränsen för extra
brut (6 g/l). Flaskan degorgerad den 6 maj 2013.
Den har inte så mycket kolsyra kvar. Men det är en mycket
bra champagne och den är härligt befriad från de unkna toner som vissa flaskor av Fleur de
Passion ibland spökar med! Men i mitt tycke är 1998 trots allt inte någon
toppårgång av denna champagne. Flaskan köpt vid ett besök hos Diebolt i oktober
2014.
Doft:
Utvecklad, komplex och brödig. Inslag av mogna gula
äpplen, apelsin, salta pinnar, jäst och gräddkola.
Smak:
Mycket frisk och utvecklad. Jag hittar mängder av
apelsinmarmelad som samsas med äpplen och persika. Hög syra! Tydligt bitter
eftersmak med inslag av lime och (bitter) choklad.
Betyg idag: 89
Sannolikt bäst: 2015-2020
Mina intryck av andra årgångar (med länkar till
resp inlägg):
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar