(100 % chardonnay)
9 oktober 2021 (Café Live i Malmö)
Slaget om 96:orna fortsätter och det första glaset i den fjärde flighten innehåller en bekant champagne. Det här är fjärde gången jag dricker den här årgången av Dom Ruinart och nu är det dessvärre dags att konstatera det som jag fruktade när jag provade den senast: den var som bäst som ung och nysläppt runt 2013 – även om det inte alls fanns anledning att tro det då – och har därefter mer eller mindre befunnit sig på ett sluttande plan. Dom Ruinart 1996 är därmed ett alldeles ypperligt exempel på en champagne från årgången där frukten aldrig fick en chans att matcha den höga syran. ”Perfekt att njuta idag”, tycker någon som är med på provningen. Möjligen är det en diplomatisk omskrivning av att det inte finns någon potential kvar…
Doft: Utvecklad och något fruktig. Inslag av gula äpplen, plast, kinin och lemoncurd.
Smak: Frisk, något fruktig (jo, den finns ju trots allt där i bakgrunden), torr och relativt lätt smak som domineras av syrliga äpplen och grapefrukt. Den mycket höga syran gör den obalanserad och allmänt stökig.
Betyg idag: 83
Sannolikt bäst: 2013-2015
Mina tidigare intryck av denna champagne (länkar till resp inlägg):
Mina intryck av andra årgångar (länkar till resp inlägg):
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar