Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 7 februari 2022

1996 Noble Cuvée de Lanson Brut

(ca 70 % chardonnay, 30 % pinot noir)

 

9 oktober 2021 (Café Live i Malmö)

 


 

I den andra flighten av den mycket ambitiösa 1996-provningen hittar vi fem champagner med koncernen Lanson-BCC som gemensam nämnare. Först ut av dessa visar sig vara den här.

 

Det här är en mycket, mycket bra champagne, men den var sannolikt ännu bättre för ett par år sedan. Det har visat sig att många champagner från den haussade årgången inte blivit så långlivade som man tidigare utgick från och den här är möjligen ett exempel på denna företeelse.

 

Noble Cuvée är Lansons prestigecuvée, som även finns i varianterna Blanc de Blancs och Rosé. Den här flaskan blev degorgerad 2007.

 

Doft: Mogen, komplex, brödig och kryddig doft med lite laktiska toner. Inslag av bokna äpplen, hasselnötter, lite Pommac och smör.

 

Smak: Mogen, syrlig, något fruktig och relativt lätt smak av bokna äpplen, citron och lime. Påtaglig syra.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2014-2019

 

Jag har tidigare druckit årgång 1985 av den här champagnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar