Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 6 februari 2022

1996 Gosset-Brabant Cuvée Gabriel

(pinot noir, chardonnay)

 

9 oktober 2021 (Café Live i Malmö)

 


 

Det femte och sista glaset i den första flighten i 1996-provningen. Den här champagnen är snudd på fantastisk – och var säkert det fram till för ett par år sedan – men faller dessvärre ihop relativt snabbt.

 

Gosset-Brabant har sitt ursprung 1930 när Gabriel Gosset bröt sig loss från Gosset, den äldsta vinproducenten i Champagne (grundad 1584), för att etablera en ny verksamhet tillsammans med sin hustru Andrée Brabant. Idag leds den Aÿ-baserade odlarfirman av deras barnbarn, bröderna Michael och Christian Gosset. Enligt den dåligt uppdaterade hemsidan består/bestod sortimentet av sex olika champagner och en röd Coteaux Champenois. Familjens vingårdar har sedermera delats upp mellan bröderna och Christian har även börjar producerat champagne under egen etikett. Här har jag skrivit om Christian Gossets champagner.

 

Cuvée Gabriel är Gosset-Brabants årgångschampagne. Den brukar vara pinotdominerad, men jag är osäker på den exakta druvfördelningen i den här årgången. Det här är en sendegorgerad flaska som fick sin kork 2011. Den uppmärksamme noterar att det är en Special Club-flaska. Champagnen har sålts med Special Club-etikett tidigare, men senare degorgeringar har uppenbarligen etiketterats om. Gissningsvis i samband med att Gosset-Brabant lämnade Club Trésors de Champagne (Special Club-samarbetet).

 

Doft: Mogen och fruktig. Inslag av bokna äpplen, hasselnötter, aprikos, tobak och Coca-Cola.

 

Smak: Tydligt utvecklad. Mandelmassa, bokna äpplen och mogna plommon. Initialt bra balans och fin intensitet, men faller delvis ihop efter endast en kort stund i glaset.

 

Betyg idag: 89

 

Sannolikt bäst: 2016-2019

 

Den första flighten:

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar