Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 19 februari 2022

1996 Dom Pérignon Œnothèque

(50 % chardonnay, 50 % pinot noir)

 

9 oktober 2021 (Café Live i Malmö)

 


 

Vi firar att det hunnit gå 25 år sedan skörden 1996 med en mäktig 1996-provning. Det här är den första champagnen i den sjätte flighten och den 27:e totalt. Alla champagner serveras blint, men vi vet på förhand vilka 42 flaskor som är med i provningen och ju fler vi avverkar desto mindre svårt blir det att gissa vad som finns i respektive glas – åtminstone i teorin.

 

När jag doftar och smakar på det här glaset skriver jag ganska snabbt ”DP?” på pappret framför mig, väl medveten om att det i så fall måste vara antingen Œnothèque eller P2 eftersom vi drack den originaldegorgerade flaskan i föregående flight.

 

Det här är hur som helst en fantastisk champagne, om än inte riktigt lika briljant som den ursprungligt degorgerade flaskan.

 

Äldre utgåvor av 1996 Œnothèque blev degorgerade så tidigt som 2008, men den här flaskan fick sin kork i april 2013. Just för Œnothèque-flaskorna är det snyggt angivet på baksidan av respektive flaska. Utöver längre tid på jästfällningen har Œnothèque-flaskorna fått en något lägre dosage jämfört med originalutgåvan, vilket delvis ger dem en annan karaktär.

 

Jag provade för övrigt just denna degorgering av 1996 Œnothèque i december 2019. Man kan tycka att sex och ett halvt års väntan efter degorgering borde varit tillräcklig, men då var den fortfarande förhållandevis ung och kändes både obalanserad och oförlöst. Knappt två års ytterligare lagring har verkligen haft effekt! Det visar på betydelsen av att ha tålamod med dessa flaskor – och betydelsen av att producenten skriver ut degorgeringsdatum på etiketten.

 


 

Doft: Utvecklad doft med rostade toner och med inslag av hasselnötter och mjölkchoklad. Därefter tydligt reduktiva toner med gummi, krut och tändstickor innan det även dyker upp inslag av brioche och citron.

 

Smak: Utvecklad och fruktig smak med härlig balans – den höga syran till trots. Citron och gul stenfrukt får sällskap av lite nougat. Viss sälta.

 

Betyg idag: 92

 

Sannolikt bäst: 2021-2030

 

Mina tidigare intryck av DP 1996 Œnothèque (länk till inlägget):

2019-12-14: 90(+)

 

Mina intryck av övriga DP Œnothèque (länkar till inläggen):

1988: 91 (2017-12-31)

1990: 92 (2019-12-14)

1993: 91 (2019-12-14)

1995: 92 (2019-12-14)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar