Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 3 februari 2022

1996 Duval-Leroy Femme de Champagne

(79 % chardonnay, 21 % pinot noir)

 

9 oktober 2021 (Café Live i Malmö)

 


 

Det har hunnit gå 25 år sedan skörden 1996, en av de mest omskrivna årgångarna i Champagnes historia. Det kan man uppmärksamma på flera sätt, exempelvis med en riktig mastodontprovning med de flesta av de bästa champagnerna från året!

 

Provningen består av totalt 42 champagner från årgången, inklusive en aperitif och en lunchchampagne. Det är känt från början vilka flaskor som är med men samtliga, förutom aperitifen och lunchchampagnen, serveras blint i flighter om fyra eller fem glas i taget. Först efter att vi satt betyg på champagnerna i respektive flight får vi tillåtelse att öppna ett kuvert där det framgår vilka som är med i flighten, men inte i vilken ordning de serverats. Därefter blir det lite lättare att gissa vad som kan finnas i respektive glas, men långtifrån enkelt i de flesta fall. Helt klart ett kul grepp!

 


 

Den första omgången består av fem champagner och det är den här som döljer sig i det första glaset. Det är en fantastisk champagne! Den är tydligt utvecklad och presterar gissningsvis som bäst just nu och möjligen i något år till.

 

Femme de Champagne är Duval-Leroys prestigechampagne. Druvsammansättningen varierar en del från år till år, men den är alltid klart chardonnaydominerad. En mindre del av vinet får sin första jäsning på ekfat och i den här årgången handlar det om 7 %. Den här flaskan blev degorgerad 2010, men det finns flaskor med en nyare (svart) etikett som fortfarande finns tillgängliga på marknaden och dessa har betydligt senare degorgeringsdatum.

 

Doft: Tydligt utvecklad doft med inslag av hasselnötter, lätt bokna röda äpplen, smör, brioche, gräddkola, marsipan och lite krut.

 

Smak: Mogen, frisk, nötig, något fruktig och relativt lätt. Bokna äpplen samsas med citrus och lite smör.

 

Betyg idag: 90

 

Sannolikt bäst: 2016-2022

 

Jag har tidigare druckit årgång 2000 av Femme de Champagne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar