Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 8 februari 2022

1996 Bruno Paillard Nec Plus Ultra

(50 % chardonnay, 50 % pinot noir)

 

9 oktober 2021 (Café Live i Malmö)

 


 

Den andra flighten vid 1996-provningen består av fem champagner med koncernen Lanson-BCC som gemensam nämnare. Fyra av dem är helt enkelt producenter som ägs av nämnda koncern och mannen bakom den femte, den här champagnen, är den som håller i trådarna. Bruno Paillard är nämligen VD, styrelseordförande och huvudägare i Lanson-BCC utöver det engagemang han har i det egna huset.

 

Det här är en mycket bra champagne, men den har helt klart sina bästa dagar bakom sig. När jag drack den i februari 2018 noterade jag redan då vissa trötthetssyndrom, men valde att tro att det bara handlade om en svag flaska. Det kan så klart vara fallet även nu, men den här gången upplever jag att det handlar om allmänna ålderskrämpor.

 

Nec Plus Ultra är Paillards mest ambitiösa champagne. Den här flaskan blev degorgerad i januari 2009 med en dosage på 6 g/l.

 

Doft: Mogen, gräddig och kryddig doft med inslag av citrus, mjölkchoklad, brioche och lite kaffe.

 

Smak: Mogen, frisk och torr smak som domineras av citrus och valnötter. Relativt lätt.

 

Betyg idag: 87

 

Sannolikt bäst: 2014-2018

 

Mina tidigare intryck av Nec Plus Ultra 1996:

2018-02-22: 90

 

Mina intryck av tidigare årgångar:

1990: 91 (2016-07-20)

1995: 94 (2016-08-10)

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar