Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 2 februari 2022

1996 Lanson Vintage Collection

(53 % pinot noir, 47 % chardonnay)

 

9 oktober 2021 (Café Live i Malmö)

 


 

Den här pjäsen fungerar som aperitif inför en mycket ambitiös 1996-provning.

 

Jag har konstaterat det tidigare, men det tål att upprepas: Lanson är en klart underskattad producent! Den här magnumflaskan, som blev degorgerad så sent som 2019 med en dosage på 3 g/l, är ännu ett bevis för det. Det är en fantastisk champagne som känns mycket fräsch och är full av energi. Helt enkelt en perfekt start på dagen!

 

Doft: Utvecklad, parfymerad, fruktig och något kryddig. Inslag av citron, persika, gula äpplen, ljust bröd, steniga mineraler, krut och tvål.

 

Smak: Elegant, syrlig, fruktig och mycket torr. Gröna äpplen, torr citron och några mandlar. Härlig intensitet, hög syra och bra längd.

 

Betyg idag: 90

 

Sannolikt bäst: 2022-2028

 

Mina tidigare intryck av Lansson 1996:

2012-09-05: 83

 


 

Provningen håller hög klass och har lockat till sig celebert besök från Champagne. Bland deltagarna märks de sympatiska herrarna Gilles de La Bassetière (vd på de Venoge) och Charles Philipponnat (vd på Philipponnat). I bakgrunden syns även Simon Field MW.

 

Så här ser (stora delar av) uppställningen ut:

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar