Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 16 april 2016

1996 Dom Ruinart

(100 % chardonnay)

31 mars 2016 (hemma)

Dom Ruinart är huset Ruinarts prestigecuvée. 88:an av denna champagne är ett av de bästa viner jag någonsin druckit och på papperet borde även 96:an kunna prestera på samma nivå. Men den når tyvärr inte ända fram idag. Faktum är att den känns klart vresig och ogästvänlig till en början! Man skulle nästan kunna tro att någon spelat mig ett spratt och satt en 1996-etikett på en champagne som egentligen kommer från 2002 eller 2007… För den känns fortfarande förhållandevis ung och obalanserad, med en vass syra som totalt dominerar smaken. Den blir lyckligtvis bättre efter hand – jag dricker champagnen över två dagar för att ge den en chans att öppna upp sig – men den här flaskan känns faktiskt svagare än den jag drack i november 2013. Förstå mig rätt, det här är helt klart en fantastisk champagne men i den här klassen (och den här årgången) förväntar man sig ännu mer. Det var uppenbarligen inte rätt tidpunkt att dricka den idag och jag kommer att spara nästa flaska i minst tre år till.

Doft: Utvecklad, komplex och kryddig med rostade toner och med inslag av grädde, krita, lemoncurd, passionsfrukt, ananas, mango och kardemumma.

Smak: Torr, fruktig, bitter och något utvecklad smak. Jag hittar exotisk frukt, grapefrukt, apelsinskal och ägglikör. Hög 96-typisk syra. Jag dricker flaskan över två dagar och andra dagen är bitterheten inte lika framträdande.

Betyg idag: 90

Sannolikt bäst: 2019-2030

Tidigare intryck av denna champagne:


2 kommentarer:

 1. Jag noterar att du ofta dricker en flaska över ett par dagar. Har du någon rekommendation när det gäller champagneförslutare?
  Tack för en läsvärd och ambitiös blogg förresten!

  Mange

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Tack själv! Jag har några stycken som jag fått när jag besökt olika producenter, men man kan även köpa dem i champagnebutiker. I Sverige går det även att hitta olika varianter på bl a Systembolaget och Cervera. Personligen föredrar jag den typen som har två klaffar som man fäller ner för att hålla korken på plats, men även andra varianter brukar funka lika bra.

   Radera