Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 20 februari 2022

1996 Billecart-Salmon Cuvée Nicolas François Billecart

(60 % pinot noir, 40 % chardonnay)

 

9 oktober 2021 (Café Live i Malmö)

 


 

Det tredje glaset i den sjätte flighten av 1996-provningen innehåller en av de mest imponerande champagnerna från årgången. Till skillnad från de allra flesta (originaldegorgerade) 96:or är Cuvée Nicolas François Billecart från Billecart-Salmon fortfarande en ung champagne med sina bästa år framför sig. Jag drack ett gäng halvflaskor av den här champagnen mellan åren 2007 och 2017 med stor behållning. Den sista av dessa kändes fullt utvecklad redan då och var närmast magiskt bra! Det här är endast andra gången jag provar den från helflaska och skillnaden i utvecklingsgrad är verkligen slående.

 

Kort sagt: Det här är en fantastisk champagne som sannolikt kommer bli en av de mest långlivade från årgången!

 

Doft: Utvecklad, fruktig, dammig och parfymerad. Inslag av röda äpplen, röda päron, lime, honung, gräddkola och nougat.

 

Smak: Utvecklad, fruktig, mycket frisk och torr. Röda äpplen och röda päron får sällskap av citrus och lite nougat. Hög syra och lång, fantastisk eftersmak.

 

Betyg idag: 93

 

Sannolikt bäst: 2022-2030

 

Mina tidigare intryck av denna champagne (länkar till resp inlägg):

2007-12-28: 92

2013-11-21: 94

2017-02-14: 95

2019-05-04: 92

 

Mina intryck av andra årgångar (länkar till resp inlägg):

1997: 87 (2018-01-11)

1998: 94 (2015-05-08)

1999: 90 (2014-09-28)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar