Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 22 juni 2025

Guiborat Prisme.18

(100 % chardonnay)

 

15 oktober 2024 (hemma)

 


 

Prisme från Richard Fouquets Guiborat görs på chardonnay från fyra olika grand cru-lägen i Côte des Blancs. I den här versionen av champagnen handlar det om Bergerie i Cramant, Grosmont i Oiry samt Les Caurés och Mont Aigu i Chouilly. Den är till 92 % baserad på skörden 2018 som kompletterats med reservvin från 2017 och 2016. Efter sju månader i ståltank fick vinet 44 månaders lagring på jästfällningen innan den här flaskan blev degorgerad i november 2022. Dosagen uppgår till 1,5 g/l.

 

Det här är en mycket bra champagne!

 

Doft: Inslag av citron, krita och steniga mineraler följs av kex, lakrits och kiwi.

 

Smak: Syrlig, fruktig och mycket torr smak med fin energi och bra struktur. Citron, lime, gröna äpplen och kiwi. Hög syra, men bra balans och mycket bra längd.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2029-2035

 

Jag har tidigare druckit Prisme.16.

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar