Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 4 juni 2025

Pehu Simonet Ratafia

(100 % pinot noir)

 

23 september 2024 (hemma)

 


 

Den här ratafian, från Verzenaybaserade Pehu Simonet, är gjord på pinot noir från hembyn och fick tre år lagring på ekfat innan den buteljerades.

 

Mycket bra! Jag dricker den vid sammanlagt åtta tillfällen under en period av femton dagar. Den presterar väldigt bra från start, växer ett snäpp till dag två och håller sedan denna nivå till och med nionde dagen. Därefter tappar den förhållandevis snabbt, men är fortfarande klart njutbar fram till sista droppen.

 

Doft: Generös, nötig, fruktig och kryddig. Inslag av torkade körsbär, katrinplommon, dadlar, björnbär och apelsin följs dag två av svamp och mandlar. På femte dagen dyker det upp inslag av trä och dag nio hittar jag lite toner av Coca-Cola.

 

Smak: Söt, frisk, fruktig och oljig smak med viss alkoholhetta. Citrus, druvor, mogna körsbär och torkad frukt under de första dagarna. Redan på andra dagen har hettan dämpats och den känns mer harmonisk. På nionde dagen dyker det, precis som i doften, upp vissa toner av Coca-Cola. På sista dagen russin.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: Från andra dagen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar