Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 19 juni 2025

Emmanuel Brochet Le Mont Benoit (2020-bas)

(40 % meunier, 35 % pinot noir, 25 % chardonnay)

 

11 oktober 2024 (hemma)

 


 

Jag provade den här versionen av Emmanuel Brochets instegschampagne Le Mont Benoit vid ett besök hos Emmanuel i mars 2024, då den verkligen imponerade.

 

Champagnen är i vanlig ordning gjord på en druvblandning från Brochets innehav i vingården Le Mont Benoit i hembyn Villers-aux-Nœuds. Efter den spontana jäsningen får vinet elva månaders lagring på begagnade bourgognefat och därefter ytterligare ett par år på flaska. Emmanuel degorgerar dessa i omgångar, men skriver dessvärre inte ut något degorgeringsdatum på flaskorna. Den här utgåvan är till 80 % baserad på skörden 2020 med tillägg av 20 % reservvin från 2019 och 2018. Dosagen uppgår till 2 g/l.

 

Det här är en ung, men mycket bra champagne – även om den faktiskt kändes ännu lite bättre den där gången hemma hos Emmanuel. Gissningsvis mår den bra av åtminstone fem års ytterligare lagring!

 

Doft: Parfymerad, komplex och något oxiderad. Inslag av vit frukt, citrus och gräddkola följs av rostad brioche och päron. Senare även jordgubbar, björnbär och lite svartpeppar.

 

Smak: Ren, stram, frisk, något fruktig och mycket torr smak med fin sälta och bra energi. Vit frukt, citrus och röda bär. Hög syra. Lång eftersmak med toner av omogna päron. Dag två dyker päronen upp lite tidigare i smakbilden.

 

Betyg idag: 87

 

Sannolikt bäst: 2030-2036

 

Mina tidigare intryck av Le Mont Benoit (2020-bas) (med länk till inlägget):

2024-03-28: 88

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar