(50 % chardonnay, 40 % meunier, 10 % pinot noir)
23 september 2024 (hemma)
Jean-Marc Sélèque gör sin ratafia genom att kombinera den senaste skörden med en årgångsblandning, en så kallad réserve perpétuelle, som startades 2010. Den här utgåvan bygger till 35 % på must från skörden 2019 och till 65 % kommer från reserven från 2010-2018.
Den nypressade musten, från slutet av pressningen, som precis börjat jäsa blandas med 94,5-procentig alkohol så att jäsningen upphör – den naturliga sötman bevaras – och blandningen uppnår en alkoholhalt på 18 %. Därefter sex månaders lagring på 600-liters ekfat, så kallade demi-muids. Den här upplagan blev slutligen buteljerad i april 2020.
Det här är en mycket, mycket bra ratafia! Jag dricker den vid åtta tillfällen under en period av femton dagar. Den är som bäst mellan dag två och åtta, men håller ihop väl under hela perioden.
Doft: Fruktig och nötig. Inslag av aprikos, jordgubbar, honung, fikon och lite röda äpplen följs av lite vitpeppar från sjätte dagen.
Smak: Söt, frisk, fruktig och oljig. Den är harmonisk och välbalanserad utan störande alkoholhetta, men saknar möjligen lite komplexitet. Aprikos, röda bär och russin (från dag två).
Betyg idag: 89
Sannolikt bäst: På sjätte dagen


Inga kommentarer:
Skicka en kommentar