Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 18 augusti 2022

A. Viot & Fils Brut Tradition

(60 % pinot noir, 30 % chardonnay, 10 % pinot meunier)

 

15 februari 2022 (hemma)

 


 

Jag blev klart imponerad när jag drack den här champagnen i april 2017 – som vid tillfället kostade 185 kr på vårt statliga monopol – och utnämnde den av bara farten till den bästa champagnen under 300 kr på Systembolaget.

 

Det här är en flaska som jag fick i present i maj 2018 och som därmed hunnit få nästan fyra års lagring nu. Siffrorna 1803 på korken innebär möjligen att den blev degorgerad i mars 2018.

 

Champagnen imponerar dessvärre inte idag. Den är förvisso charmig, men inte alls lika bra som jag minns den. Det kan vara vanskligt att jämföra olika utgåvor av ”samma” champagne som har olika basårgångar, men här känns det helt klart som det skett en tydlig försämring. En titt på baksidesetiketten ger möjligen en ledtråd. När jag drack min flaska 2017 kunde jag konstatera att champagnen fick minst fem års lagring på jästfällningen. På dagens flaska läser jag att den får upp till tre års lagring på jästen. Det är trots allt en rejäl sänkning av ambitionsnivån – och en rimlig delförklaring till att champagnen känns betydligt enklare idag.

 

Doft: Utvecklad och fruktig. Inslag av honungsmelon, röda äpplen, hasselnötter och vanilj.

 

Smak: Fruktig, frisk, torr och relativt utvecklad smak av röda äpplen och grapefrukt. Hög syra, inte särskilt komplex och relativt kort.

 

Betyg idag: 79

 

Sannolikt bäst: 2020-2025

 

Mina tidigare intryck av denna champagne (med länk till inlägget):

2017-04-06: 85

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar