Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 12 augusti 2022

1976 Blason de France

(60 % chardonnay, 40 % pinot noir?)

 

29 januari 2022 (Vinkällaren Grappe i Stockholm)

 


 

Belle Epoque-provningen avslutas med två årgångar av Perrier-Jouëts gamla prestigecuvée, Blason de France. Det här är den yngsta av dem.

 

Skillnaden i framtoning mellan Blason de France och Belle Epoque är verkligen slående. Medan den sistnämnda är sprudlande vacker är Blason de France färglös, tydligt anspråkslös och, faktiskt, direkt ful.

 

Den första årgången av Blason de France var 1955 och den sista blev 1978. Champagnen producerades därmed parallellt med den nuvarande prestigecuvéen Belle Epoque, vars första årgång var 1964 (även om själva namnet Belle Epoque tillkom först senare), under halvtannat decennium innan den till slut avvecklades.

 

Blason de France 1976 är en härlig champagne! Baserat på den här flaskan har den passerat sina allra bästa dagar, men levererar fortfarande en snudd på fantastisk upplevelse.

 

Doft: Mogen, brödig och nötig doft med inslag av hasselnötter, brioche och knäck.

 

Smak: Mogen, frisk och torr smak med en härlig koncentration.

 

Betyg idag: 89

 

Sannolikt bäst: ?

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar