Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 17 augusti 2022

2015 Pierre Paillard Les Mottelettes

(100 % chardonnay)

 

12 februari 2022 (hemma)

 


 

Les Mottelettes är, jämte Les Maillerettes, en av bröderna Paillards båda vingårdschampagner. Den görs på chardonnay från gamla rankor (planterade 1961) i vingården Les Mottelettes i Bouzy. I den här årgången gjorde man totalt 3968 buteljer, 255 magnum och 5 jeroboam av denna champagne. Min flaska blev degorgerad i december 2019 med en dosage på 1,8 g/l.

 

Den är mycket bra, men ung och oförlöst. Jag dricker flaskan över två dagar och den är mer harmonisk dag två.

 

Doft: Jäst, citrus, mandlar, krita, ljust bröd, mogna päron, persika och smör. Dag två även lite lakrits.

 

Smak: Frisk, mycket torr och relativt lätt smak med tydlig sälta. Citron och gula plommon får sällskap av lite äpple och smör. Mycket hög syra.

 

Betyg idag: 85

 

Sannolikt bäst: 2026-2032

 

Jag har tidigare druckit Les Maillerettes från samma årgång och upplevde den som bättre och, framförallt, mer tillgänglig.

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar