Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 4 augusti 2022

2012 Belle Epoque

(50 % chardonnay, 45 % pinot noir, 5 % pinot meunier)

 

29 januari 2022 (Vinkällaren Grappe i Stockholm)

 


 

Den stora Belle Epoque-provningen fortsätter med den femte flighten och nu blir det unga viner igen: fem årgångar av ”den vanliga” Belle Epoque.

 

Yngst av dessa är Belle Epoque 2012. Det är en mycket, mycket bra champagne idag, som framförallt utlovar framtida stordåd! Jag drack den här årgången redan i oktober 2019 och jämfört med då har den tagit ett bra steg i rätt riktning och dosagen (8 g/l) är inte längre lika tydlig.

 

Doft: Generös, fruktig och parfymerad doft med inslag av Fruktsoda, vita blommor, lite hav, krusbär och gröna vingummin.

 

Smak: Fruktig, frisk, torr och generös. Citrus och gula äpplen får efter hand sällskap av honung. Fin intensitet, hög syra och ett långt avslut som mynnar ut i lite honungslen sötma.

 

Betyg idag: 89(+)

 

Sannolikt bäst: 2026-2040

 

Mina tidigare intryck av denna champagne (med länk till inlägget):

2019-10-13: 88(+)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar