Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 5 augusti 2022

2008 Belle Epoque

(50 % chardonnay, 45 % pinot noir, 5 % pinot meunier)

 

29 januari 2022 (Vinkällaren Grappe i Stockholm)

 


 

Belle Epoque 2008 släpptes hösten 2016 (pressreleasen är daterad september 2016) och det här är första gången jag provar den. Den får fortfarande betecknas som ung och mycket, mycket lovande. Här och nu föredrar jag 2012 i glaset bredvid, som förvisso också är ung, men om fem (eller femton) år gissar jag att 08:an kommer vara bäst. Dosagen uppgår till 6 g/l, vilket gissningsvis är den lägsta någonsin för denna champagne.

 

Doft: Fruktig doft med inslag av citrus, lite steniga mineraler, päron, kex och lite salmiak.

 

Smak: Fruktig, frisk, torr och något bitter smak med lite gröna toner. Toner av grapefrukt och citron får sällskap av gröna äpplen och lite päron. Påtaglig syra, men inte lika hög som man skulle kunna tänka sig.

 

Betyg idag: 88(++)

 

Sannolikt bäst: 2026-2040

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar