Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 20 augusti 2022

Tom Gauditiabois Exploration 01

(100 % pinot meunier)

 

17 februari 2022 (hemma)

 


 

Tom Gauditiabois är en av de mest intressanta unga producenterna i Champagne! Han håller till i Chézy-sur-Marne, en by i den västra delen av Marnedalen, belägen på flodens vänstra (södra) strand. Efter vinstudier i Avize och praktik i Nya Zeeland var han två år hos Anselme och Guillaume Selosse innan han började arbeta med familjens odlingar i slutet av 2015. Han har tillgång till sju hektar i hembyn som har brukats hållbart sedan tidigare och 2017 började Tom ställa om till ett biodynamiskt arbetssätt. Produktionsanläggningen finns än så länge i Épernay, men han håller på att bygga en anläggning hemma i Chézy och planen är att den ska vara i drift från 2023. Toms målsättning är att sätta den för den stora massan okända byn Chézy-sur-Marne på Champagnekartan.

 

Det här är hans första champagne, gjord på meunier från skörden 2016. Den släpptes ursprungligen under namnet Extra-Brut med tidigare degorgeringsdatum (maj 2019), högre dosage (5 g/l) och annan etikett. Den här flaskan blev degorgerad i oktober 2020 med en dosage på 3,5 g/l. Innan den buteljerades i augusti 2017 fick den 10 månaders lagring på ekfat och i ståltank.

 

Champagnen är ung, men redan mycket bra! Man märker, framförallt på doften, att Tom inspirerats av tiden hos Selosse.

 

Doft: Komplex. Man möts direkt av härligt oxiderade toner med inslag av hyacint, röda äpplen, hallon, plommon, lite steniga mineraler och lakrits. I glas två har den bytt karaktär och domineras av päron, kokos och banan. Dag två dyker det även upp inslag av tvål.

 

Smak: Frisk, fruktig och mycket torr. Citron och gula äpplen får sällskap av röda vinbär, krusbär och banan. På andra dagen dyker det även upp druvtypiska toner av skogsbär. Hög syra.

 

Betyg idag: 87

 

Sannolikt bäst: 2026-2032

 

Emblemet på flaskan föreställer för övrigt en grodfot, symbolen för Chézy-sur-Marne.

 


 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar