Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 16 augusti 2022

2019 Dumangin Ratafia Champenois Delicatesse Rosé

(50 % pinot meunier, 25 % pinot noir, 25 % chardonnay)

 

9 februari 2022 (hemma)

 


 

Det här är ännu en ratafia från den ambitiöse Gilles Dumangin och det är första gången jag provar en rosératafia. Den är baserad på druvmust från 2019 års skörd och lagrades på ståltank innan den blev buteljerad i januari 2021.

 

Det här är en mycket bra ratafia! Den dricks vid totalt tolv tillfällen under en period av tjugosex dagar. Den håller en märkbart jämn nivå från start till mål, men är som allra bäst mellan dag fyra och nitton.

 

Doft: Bärig och efter hand lite rökig. Inslag av hallon, röda vinbär, nypon, sirap och mentol (Vicks blå). Dag tio dyker det även upp inslag av mandlar.

 

Smak: Söt (men inte jättesöt), bärig, frisk och oljig. Relativt elegant. Hallon, nypon och röda vinbär från start. Hög syra. Lång eftersmak, initialt med en lätt bitter ton. Dag två hittar jag röda äpplen och på tionde dagen toner av mandelmassa. På dag nitton berikas smaken ytterligare av svarta vinbär samtidigt som det dyker upp inslag av körsbär i eftersmaken.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: Maintenant

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar