Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 3 november 2024

Jacques Selosse Le Bout du Clos (2014-bas)

(80 % pinot noir, 20 % chardonnay)

 

24 mars 2024 (hos Roger och Liisa i Épernay)

 


 

I glas två i vår Lieux-dits-provning döljer sig Le Bout du Clos från Ambonnay. Till skillnad från de övriga champagnerna i serien är den inte ett endruvevin, utan görs på 80 % pinot noir och 20 % chardonnay. Den här utgåvan har alltså 2014 som basårgång och flaskan blev degorgerad i februari 2021.

 

Det här är en fantastisk champagne, men trots allt bara trea i detta sällskap!

 

Doft: Generös, fruktig, något kryddig och fint oxiderad. Inslag av banan, öl och jordgubbsglass.

 

Smak: Fruktig, frisk och mycket torr smak som domineras av röda äpplen och mogen citron.

 

Betyg idag: 90

 

Sannolikt bäst: 2027-2032

 

Mina tidigare intryck av Le Bout du Clos (med länkar till resp. inlägg):

2011-bas: 90 (2022-03-26)

2012-bas: 89(+) (2020-04-09)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar