Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 29 november 2024

2019 Sylvie Moreau Meunier

(100 % meunier)

 

26 mars 2024 (Le Wine Bar by Le Vintage i Reims)

 


 

Det här är första gången jag dricker något från Sylvie Moreau. Sylvie håller till i den lilla byn Saint-Euphraise-et-Clairizet i Montagne de Reims, där hon odlar druvor och gör champagne tillsammans med maken Olivier. Familjens historia inleddes 1962 när Sylvies pappa André planterade sina första rankor och mellan åren 1973 och 1991 gjorde han och hustrun Micheline champagne under varumärket André Moreau.

 

Idag äger man äger tre hektar odlingar och har nyligen (2023) ställt om till ett ekologiskt arbetssätt. I källaren är målsättningen att jobba med en så liten påverkan som möjligt.

 

Den här fatjästa champagnen är framställd av meunier från skörden 2019. Flaskan – en av 300 producerade – blev degorgerad i mars 2023 med en dosage på 1 g/l.

 

Det här är en mycket bra champagne och en trevligt introduktion till denna producent.

 

Doft: Generös och fruktig. Inslag av röda bär, röda äpplen, vanilj och hasselnötter följs av lakrits, lite mentol och lite steniga mineraler. Senare även mandelmassa.

 

Smak: Frisk, fruktig och mycket torr smak med fin sälta. Gröna äpplen, stenfrukt, röda bär och till slut även marsipan.

 

Betyg idag: 87

 

Sannolikt bäst: 2029-2034

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar