Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 24 november 2024

2019 Gounel-Lassalle Les Noues, med flera

(100 % meunier)

 

26 mars 2024 (Gounel-Lassalle i Chigny-les-Roses)

 


 

Efter lunch bär det av till Chigny-les-Roses för ett besök hos Gounel-Lassalle. Sophie Gounel tar oss med på en tur i källaren och bjuder på några fatprover innan vi får en generös genomgång av aktuellt sortiment. Jag hade endast testat deras ratafia innan dagens besök, så jag tar tacksamt emot alla nya intryck.

 

Dagens skepnad av Gounel-Lassalle är fortfarande en ung producent. Det var inte förrän 2018 som de började vinifiera sina druvor själva – tidigare arbetade de med det lokala kooperativet – och flertalet av champagnerna i dagens sortiment har ännu endast hunnit släppas i en eller två årgångar.

 

Les Noues (uttalas le no) är en av producentens vingårdschampagner. Den görs på meunier från gamla rankor och får sin första jäsning på ekfat. Det här är årgång 2019 och flaskan blev degorgerad i december 2023 utan dosage.

 


 

Det här är en mycket, mycket bra champagne!

 

Doft: Generös och fruktig. Inslag av jordgubbar, svarta vinbär och mogna äpplen.

 

Smak: Fruktig, frisk och mycket torr. Svarta vinbär och röda äpplen dominerar. Bra balans och fin längd.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2030-2036

 

Övriga champagner:

 

Esprit Voyageur (2020-bas) (58 % meunier, 25 % pinot noir, 17 % chardonnay): Producentens instegsvin, som är baserat på druvor från samtliga vingårdar. Meunierdominerad, men exakt druvfördelning varierar från år till år. Delvis jäst på fat, men framförallt i ståltank. Flaskan blev degorgerad i mars 2023 utan dosage. Mycket bra. Aromer av röda vinbär, mogna äpplen, citron och brioche.

Betyg idag: 86. Sannolikt bäst: 2028-2034

 

2019 Terre d’Ancêtres (34 % chardonnay, 33 % meunier, 33 % pint noir): Officiellt årgångslös, men i praktiken ett rent årgångsvin. Jäst på fat. Degorgerad i mars 2023 utan dosage. Mycket bra och lovande, men ung och relativt diskret idag. Aromer av jäst, gröna äpplen och citron. Viss sälta, bra syra och fin längd.

Betyg idag: 87. Sannolikt bäst: 2029-2035

 

2018 Le Haut Belai (52 % pinot noir, 48 % chardonnay): Gjord på druvor från vingården Le Haut Belai i Ludes. Jäst på fat och framställd utan den malolaktiska jäsningen. Degorgerad i februari 2023 utan dosage. Mycket bra! Generös och fruktig doft med inslag av björnbär, svarta vinbär och röda äpplen. Generös, fruktig, frisk och mycket torr smak av pomelo, röda äpplen och hallon med en fin sälta.

Betyg idag: 88. Sannolikt bäst: 2029-2035

 

2019 Les Ruelles (100 % chardonnay). Görs på druvor från vingården Les Ruelles i Chigny-les-Roses och får sin första jäsning på fat. Flaskan degorgerad i maj 2023 utan dosage. Dessvärre utan bubblor, men det är tydligt att det är en mycket bra champagne! Vita blommor, persilja, tigerbalsam, gröna äpplen och mint.

Betyg idag: 88. Sannolikt bäst: 2030-2036

 

2019 Les Agneaux (100 % meunier): Det här är den första årgången av denna champagne. Den görs på innehavet av meunier i vingården Les Agneaux (0,27 hektar) i Chigny-les-Roses. Degorgerad i maj 2023 utan dosage. Ung, men mycket lovande! Jäst, björnbär och röda äpplen.

Betyg idag: 87(+), Sannolikt bäst: 2030-2036

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar