Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 11 oktober 2022

Jacques Selosse Le Bout du Clos (2011-bas)

(80 % pinot noir, 20 % chardonnay)

 

26 mars 2022 (Café Live i Malmö)

 


 

Den tredje champagnen i den femte flighten är en av de eftersökta vingårdschampagnerna från Selosse. Le Bout du Clos görs på druvor från vingården med samma namn i Ambonnay. Ska man vara petig borde den egentligen inte få vara med i en bland de noirs-provning, eftersom det är 20 % chardonnay i blandningen, men jag hör ingen på provningen som klagar! Den här utgåvan har 2011 som basårgång och flaskan blev degorgerad i mars 2018.

 

Det här är tredje gången jag dricker Le Bout du Clos och andra gången jag provar just 2011-basen. Den är fantastisk idag, men kan sannolikt lyfta lite till med ytterligare lagring. Doften är magisk!

 

Doft: Kraftfull, blommig, fruktig, kryddig och härligt oxiderad. Inslag av hyacint, lite Coca-Cola, banan, tallbarr, tvål, äpplen, hallon, tulpaner och röda vinbär. Efter hand uppstår rostade toner.

 

Smak: Frisk, blommig, fruktig och mycket torr. Hallon samsas med toner av Coca-Cola, äpplen, lime och jordgubbar.

 

Betyg idag: 90

 

Sannolikt bäst: 2025-2030

 

Mina tidigare intryck av denna champagne:

2011-bas: 88(+) (2019-02-28)

2012-bas: 89(+) (2020-04-09)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar