Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 3 oktober 2022

Bollinger PN VZ16

(100 % pinot noir)

 

26 mars 2022 (Café Live i Malmö)

 


 

Det här är den andra utgåvan i Bollingers pinot noir-serie. Precis som den första fokuserar den på druvor från Verzenay (VZ i namnet), där Bollinger har stora vingårdsinnehav, men i det här fallet är basårgången 2016. Flaskan blev degorgerad i januari 2021 med en dosage på 6 g/l.

 

Den här känns ung och lovande! Initialt är den lite skum – möjligen är det inte en helt korrekt flaska – men den blir bättre efter hand. Gissningsvis har den något större potential än VZ15, men den senare är mer tillgänglig idag.

 

Doft: Initialt lite skum. Ung, något fruktig och efter hand fint parfymerad. Inslag av kebab (!), gröna äpplen, citron, rabarber och hasselnötter.

 

Smak: Ung, frisk, elegant och torr smak. Diskreta toner av brioche får sällskap av röda bär, rabarber och krita.

 

Betyg idag: 85(+)

 

Sannolikt bäst: 2027-2033

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar