Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 25 oktober 2022

2014 de Venoge Grand Vin des Princes Rosé

(100 % pinot noir)

 

26 mars 2022 (Johan P i Malmö)

 


 

Efter den stora blanc de noirs-provningen samlades vi för en avslutande middag. Med på både provningen och middagen var François Philipponnat (till vänster på bilden) och Gilles de La Bassetière (i bakgrunden). Gilles är VD och styrelseordförande för de Venoge och en ny ståtlig flaska från detta hus serverades som aperitif.

 

Grand Vin des Princes Rosé 2014 är gjord på pinot noir från Verzenay och Les Riceys. Vår flaska blev degorgerad 2020 med en dosage på 6 g/l.

 

Det här är en ung, men väldigt charmig och mycket bra champagne!

 

Doft: Fruktig, parfymerad och något kryddig doft med inslag av hallon, smultron, röda äpplen, körsbär, lite hav, kalk och musslor.

 

Smak: Frisk, bärig och torr smak som domineras av hallon och smultron som kompletteras med en liten ton av orientaliska kryddor

 

Betyg idag: 88(+)

 

Sannolikt bäst: 2027-2034

 


 

Parallellt med denna nya prestigerosé har man även återupplivat den gamla prestigechampagnen Grand Vin des Princes, nu med tillägget Blanc de Blancs. Så här tyckte jag om årgång 1993 en gång i tiden!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar