Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 25 oktober 2022

2013 Philipponnat Cuvée 1522

(55 % pinot noir, 45 % chardonnay)

 

26 mars 2022 (Johan P i Malmö)

 


 

Det är middag efter en lång provning och det fortsätter att korkas upp flaskor. Skillnaden är att tidigare provade vi, nu dricker vi. Det handlar framförallt om några flaskor från Philipponnat och François Philipponnat finns på plats för att presentera dem.

 

Cuvéé 1522, liksom systerchampagnen 1522 Rosé, parkerar sig rent ambitionsmässigt på en nivå mellan de ”vanliga” årgångschampagnerna (Blanc de Noirs, Grand Blanc och Sublime) och Clos des Goisses. Namnet syftar på det årtal när familjen Philipponnat bosatte sig i Aÿ och som man räknar som startår för verksamheten – de firar alltså 500-årsjubileum i år! Champagnen baseras till stor del på druvor från vingården Le Léon i Aÿ, ett område där förfadern Apvril le Philipponnat ägde vinodlingar just 1522, men druvsammansättning och ursprung varierar något från årgång till årgång. I den här årgången kommer merparten av pinot noir-druvorna från Le Lèon och den relativt stora andelen chardonnay kommer från Philipponnats innehav i Verzy. Champagnen är delvis fatjäst och delvis gjord utan den malolaktiska jäsningen. Vår flaska blev degorgerad i mars 2021 med den hustypiska dosagen på 4,5 g/l.

 


 

För mig är det här en champagne som dessvärre ofta glöms bort i Philipponnats breda sortiment. Jag har provat den ett par gånger vid besök på huset och blivit imponerad varje gång, men när det väl är dags att köpa något har jag i slutändan alltid prioriterat Clos des Goisses eller någon av de övriga årgångschampagnerna.

 

Det här är en mycket bra champagne! Den är dock tydligt ung och i behov av lagring för att verkligen komma till sin rätt.

 

Doft: Något fruktig och något kryddig doft med inslag som till en början domineras av äpplen, clementin och lite steniga mineraler. Med lite luft tilltar komplexiteten och det dyker även upp inslag av gräddkola och brioche.

 

Smak: Syrlig, fruktig och torr smak som helt domineras av gul stenfrukt som aprikos och persika.

 

Betyg idag: 87(+)

 

Sannolikt bäst: 2028-2034

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar