Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 16 oktober 2022

2006 Philipponnat Le Léon

(100 % pinot noir)

 

26 mars 2022 (Café Live i Malmö)

 


 

Vi är framme vid den sjunde flighten i den ambitiösa blanc de noirs-provningen och nu förflyttar vi oss från Aÿ till grannbyn Mareuil-sur-Aÿ för fem flaskor från Philipponnat – även om den här första faktiskt är gjord på druvor från Aÿ.

 

Le Léon är en av de vingårdschampagner som Philipponnat började producera 2006. Le Léon (efter påven Leo X) är en vingård belägen på gränsen mellan Aÿ och Dizy, men officiellt tillhörande den förstnämnda byn. Tillsammans med Clos des Goisses är det familjen Philipponnats äldsta vingårdsinnehav, förfadern Apvril le Philipponnat odlade vin här redan 1522. Druvorna från Le Léon används sedan tidigare till årgångschampagnerna 1522 och 1522 Rosé.

 

Champagnen, som är delvis fatjäst (45 %), producerades i 2304 flaskor. Den här blev degorgerad i december 2015 med en dosage på 4,25 g/l (4,5 enligt baksidesetiketten).

 

Det här är mycket, mycket bra! Även om flaskan blev degorgerad redan 2015 känns champagnen fortfarande relativt oförlöst och det finns ytterligare potential om man lagrar den några år till.

 

Doft: Parfymerad och kryddig. Inslag av päron, bröd, kex, hallon och honung.

 

Smak: Frisk, fruktig och torr smak som domineras av lemoncurd, hallon och röda äpplen. Känns relativt oförlöst under vår korta tid tillsammans.

 

Betyg idag: 89

 

Sannolikt bäst: 2024-2031

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar