Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 24 oktober 2022

2002 Krug Clos d’Ambonnay

(100 % pinot noir)

 

26 mars 2022 (Café Live i Malmö)

 


 

Den allra sista flaskan i den stora blanc de noirs-provningen. Det här är första gången jag provar Clos d’Ambonnay och det är verkligen en otrolig champagne!

 

Krug Clos d’Ambonnay görs på pinot noir från en muromgärdad vingård på 0,68 hektar i Ambonnay. Krug köpte den här vingården 1994 och den första årgången som producerades av champagnen var 1995. Den här flaskan blev degorgerad hösten 2015.

 

Doft: Reduktiv, rökig och komplex doft med tydligt brända toner. Inslag av krut, salmiak, ek, mogna äpplen, grädde, honung och kex.

 

Smak: Syrlig, fruktig och torr smak med underbar energi och koncentration. Mogen citron och lime samsas med röda bär och nötter. Lång och harmonisk eftersmak.

 

Betyg idag: 94

 

Sannolikt bäst: 2025-2040

  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar