Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 17 oktober 2022

2006 Philipponnat Mareuil-sur-Aÿ

(100 % pinot noir)

 

26 mars 2022 (Café Live i Malmö)

 


 

Mareuil-sur-Aÿ var en av tre champagner som Philipponnat skapade 2006 med fokus på olika vingårdslägen, men till skillnad mot de båda andra, Le Léon och Les Cintres, är den här en blandning av olika marker. Det handlar om lägena Valofroy, Les Côtes, Montin, Carrière d’Athis och Croix Blanche, där Valofroy och Montin är delar av Clos des Goisses. Champagnen är till 50 % jäst på fat och till 50 % i ståltank. Flaskan blev degorgerad i juni 2016 med en dosage på 4,5 g/l. Den här champagnen producerades även 2008.

 

Den är mycket, mycket bra, men i likhet med Le Léon i glaset bredvid känns den något oförlöst.

 

Doft: Parfymerad och något kryddig. Inslag av tvättmedel, vanilj, honung, bivax och gul persika.

 

Smak: Fruktig, frisk, torr och något kryddig smak av svarta vingummin och citrus. Härlig struktur, men något oförlöst.

 

Betyg idag: 89

 

Sannolikt bäst: 2024-2031

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar