Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 26 oktober 2022

2005 Philipponnat Sublime Réserve Sec

(100 % chardonnay)

 

26 mars 2022 (Johan P i Malmö)

 


 

Söta champagner är sällan några kioskvältare nu för tiden. Ändå framhärdar de flesta champagnehus och även många av de mindre producenterna i det traditionstyngda Champagne med att ha kvar en sådan i sitt sortiment. Men medan många skapar sin Sec eller Demi-Sec genom att helt enkelt tillsätta extra dosage till sin standardcuvée – ungefär som man kan göra en roséchampagne genom att tillsätta en skvätt rött vin till en redan existerande blandning – finns det producenter som är mer ambitiösa än så och skapar en särskild champagne för ändamålet. Philipponnat är en av dessa och i likhet med Deutz är brygden ifråga till och med en årgångschampagne!

 

Medan pinot noir rent allmänt får ses som den dominerande druvan i Philipponnats värld är Sublime Réserve Sec faktiskt en blanc de blancs. Dosagen verkar ständigt uppgå till 30 g/l, vilket gör att champagnen hamnar i den övre delen av skalan för att kvala in som en sec (17-32 g/l) och därmed nästan på gränsen till demi-sec (32-50 g/l).

 

Att sedan sec i själva verket betyder torr kan självklart vara förvirrande för många!

 


 

Den här flaskan blev degorgerad i augusti 2014, efter mer än åtta års lagring på jästfällningen – det är också ambitiöst.

 

Det här är en mycket trevlig champagne och den matchar vår efterrätt i form av äppelkaka med vaniljsås! Den (champagnen) är söt, men inte så det stör.

 

Doft: Utvecklad, fruktig och kryddig doft med inslag av gula äpplen, aprikos, päron och kex.

 

Smak: Fruktig, kryddig och relativt söt smak av kanderade äpplen och lite honung.

 

Betyg idag: 80

 

Sannolikt bäst: 2019-2028

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar