Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 8 juni 2020

1996 Dom Pérignon Œnothèque

(50 % chardonnay, 50 % pinot noir)

14 december 2019 (Vinkällaren Grappe i Stockholm)Den tredje champagnen från den femte flighten, i provningen där originaldegorgerade flaskor ställs mot sendegorgerade, är ett riktigt monster! Den här flaskan blev degorgerad i april 2013 och idag, nästan sju år senare, är den fortfarande en förhållandevis ung champagne. Jämfört med den ursprungligt degorgerade 96:an, som dricks parallellt, känns den klart endimensionell i smaken. Men även om den har sina bästa år framför sig är den en fantastisk champagne även idag.

Doft: Utvecklad och fruktig doft i en tydligt reduktiv stil med lätt, lätt stalliga toner. Inslag av gummi, jäst, krut, tändstickor, brioche och citron.

Smak: Mycket frisk, något fruktig, lite rökig och klart torr smak. Obalanserad och oförlöst. Citrus och lite gul frukt är det som sticker ut tillsammans med den mycket höga, årgångstypiska syran. 

Betyg idag: 90(+)

Sannolikt bäst: 2022-2028


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar