Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 5 mars 2023

2019 Pierre Deville Copin Pinot Noir, med flera

(100 % pinot noir)

 

8 juli 2022 (hos Alban i Verzy)

 


 

Efter förmiddagens besök i Mardeuil kör vi nordost mot Verzy. Här har vi bestämt möte med Alban Corbeaux som driver Champagne Pierre Deville. Alban tar oss med till en av sina vingårdar i hembyn, där han bland annat visar upp att han planterat träd bland rankorna för att berika den biologiska mångfalden. Därefter blir det en runda i källaren, där Alban degorgerar en flaska åt oss, innan vi slår oss ner i provningsrummet.

 


 

Vi får prova fem champagner. Alla presterar bra, men den som imponerar allra mest är flaskan som Alban precis degorgerade åt oss: 2019 Copin Pinot Noir. Champagnen är uteslutande jäst på ekfat detta år.

 

Wow! Den är mycket bra och (framförallt) oerhört lovande. Tveklöst den bästa utgåvan av de tre han hunnit göra av denna champagne.

 

Doft: Generös och fruktig doft som domineras av hallon.

 

Smak: Generös, fruktig, frisk och mycket torr smak av hallon och körsbär. Ung, men oerhört lovande.

 

Betyg idag: 89(+)

 

Sannolikt bäst: 2028-2035

 

Jag har tidigare druckit 2017 av denna champagne. Årgång 2018 provar vi idag (se nedan).

 


 

Övriga flaskor:

 

Primitif (2019-bas) (80 % pinot noir, 20 % chardonnay): En ny champagne från Alban. Denna första utgåva är baserad på 2019 års skörd (70 %) med tillägg av reservvin från 2018 (20 %) och 2017 (10 %). Den är delvis (33 %) fatjäst och gjord utan dosage. Flaskan blev degorgerad runt oktober 2021. Mycket trevlig! Generös, fruktig och något blommig doft med inslag av mogna gula äpplen och mandlar. Syrlig, något fruktig, mycket torr och aningen bitter smak av citron och gröna äpplen. Mycket hög syra och bra längd.

Betyg idag: 84. Sannolikt bäst: 2026-2032

 

2018 Copin Chardonnay (100 % chardonnay): Degorgerad i februari 2022 med en dosage på 2,7 g/l (inklusive 1 g restsocker). Delvis fatjäst (75 %). Mycket lovande! Fruktig doft som domineras av gröna äpplen. Frisk, något fruktig, mycket torr och ung men förhållandevis generös smak av torr citron och omogna äpplen. Hög syra och bra längd.

Betyg idag: 86(+). Sannolikt bäst: 2028-2034

 

2018 Copin Pinot Noir (100 % pinot noir): Degorgerad i februari 2022 med en dosage på 2,7 g/l. Delvis fatjäst (75 %). Även den här är väldigt lovande, men inte lika generös som föregående vin. Relativt diskret doft av citrus och vit frukt med en antydan av svarta vinbär och björnbär i bakgrunden. Smakmässigt är den tydligt blyg idag. Toner av torr citron, omogen vit frukt och en aning mörka bär.

Betyg idag: 85(+). Sannolikt bäst: 2028-2034

 


 

2019 Rosé de Maceration (100 % pinot noir): Ännu en ny champagne! En rosé gjord med hjälp av maceration (12 h). Degorgerad i februari 2022 utan dosage. Mycket bra och lovande! Doft av hallonbåtar, röda äpplen, örter och blodapelsin. Frisk och mycket torr smak som domineras av röda äpplen. Hög syra och bra längd.

Betyg idag: 87(+). Sannolikt bäst: 2028-2035 

 


 

Avslutningsvis får vi prova fem olika fatprover av Albans framtida ratafia; 2017, 2018, 2019, 2020 och 2021. Upplevelsen av dessa är mycket bra respektive fantastiska. Han har ännu inte bestämt om han ska buteljera dessa årgång för årgång eller blanda dem. Gärna årgång för årgång, om jag får bestämma!

 

Än så länge har Alban inte släppt någon ratafia till försäljning, men nedanstående flaska och etikett skapades till en tävling:

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar