Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 20 mars 2023

Jacques Lassaigne Les Vignes de Montgueux (2019-bas)

(100 % chardonnay)

 

26 juli 2022 (Ved Stranden 10 i Köpenhamn)

 


 

Les Vignes de Montgueux är Emmanuel Lassaignes ingångsvin. Det görs på chardonnay från upp till nio olika lägen i Montgueux. Vinet, som bygger på tre (eller möjligen två – uppgifterna varierar) olika årgångar lagras på ekfat, både nya och gamla, i 12-24 månader innan det buteljeras. Därefter får det 1-5 års lagring på jästfällningen innan flaskan degorgeras utan dosage.

 

Flaskorna från Jacques Lassaigne har alltid en sexsiffrig kod på etiketten, där de två första avser buteljeringsår och de fyra sista degorgeringsmånad och -år. ”200222” i det här fallet ska därmed utläsas som att champagnen buteljerades 2020 – och därmed har 2019 som basårgång – och att flaskan blev degorgerad i februari 2022.

 


 

En ung, men mycket bra champagne!

 

Doft: Generös, fruktig och något kryddig. Inslag av äppelcider, päron, citron och mandlar.

 

Smak: Mycket ren, frisk, lätt, något fruktig och mycket torr. Jag hittar toner av gröna äpplen, apelsin och mandelmassa.

 

Betyg idag: 85

 

Sannolikt bäst: 2027-2032

 

Mina tidigare intryck av Les Vignes de Montgueux:

2017-07-14: 83

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar