Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 12 mars 2023

2008 Ca’ del Bosco Annamaria Clementi

(55 % chardonnay, 25 % pinot blanc, 20 % pinot noir)

 

14 juli 2022 (hemma)

 


 

Annamaria Clementi är Ca’ del Boscos mest ambitiösa vin och en hyllning till dess grundare, Annamaria Clementi Zanella. Vinhusets historia inleddes 1964 när Annamaria köpte ett litet hus som kallades för Ca’ del Bosc i en sluttning utanför Erbusco.

 

Vinet är jäst och lagrat i små begagnade ekfat. Den här flaskan blev degorgerad våren 2018 utan dosage. Degorgeringen sker för övrigt helt utan kontakt med syre med hjälp av ett särskilt system som är patenterat av Ca’ del Bosco. Jag köpte min flaska på Systembolaget i december 2018. Aktuell årgång idag är 2014.

 

Det här är mycket bra och ett av de bästa andra mousserande viner (det vill säga andra än champagne) jag druckit.

 

Doft: Fruktig, något kryddig och något rökig. Inslag av vax, päron, aprikos, honung och kex.

 

Smak: Utvecklad, generös, fruktig, frisk och mycket torr. Toner av aprikos, citron och päron med fin intensitet, hög syra och bra längd.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2022-2028

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar