Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 10 mars 2023

2012 Contratto Millesimato

(80 % pinot noir, 20 % chardonnay)

 

12 juli 2022 (hemma)

 


 

Contratto är en anrik producent av mousserande viner från Piemonte, som grundades 1867 och som sedan 2011 ägs av vinhuset La Spinetta – känt för att flaskornas etikett pryds av en noshörning.

 

Det här mousserande vinet är gjort med hjälp av den traditionella metoden (champagnemetoden) och utan dosage. Flaskan blev sannolikt degorgerad under 2018. Jag köpte den på Systembolaget i januari 2019. Aktuell årgång idag är 2017.

 

Det här är ett trevligt vin. Det bjuder på en komplex doft och en smak med fin intensitet, men en lätt bitter ton drar ner betyget en aning.

 

Doft: Jordig, något fruktig och komplex. Inslag av citron, gula äpplen, jordgubbar, hasselnötter, brioche, flinta och svarta vinbär.

 

Smak: Frisk, fruktig, mycket torr och något bitter. Citron med insidan av skalet, gröna äpplen och hasselnötter. Bra intensitet från start, men länge stram och ogin innan den till slut öppnar upp sig med toner av svarta vinbär

 

Betyg idag: 79

 

Sannolikt bäst: 2022-2027

 


 

Contratto – numera med en noshörning på etiketten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar