Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 26 mars 2023

2006 Agrapart Minéral

(100 % chardonnay)

 

2 augusti 2022 (hemma)

 


 

Minéral från Agrapart görs på chardonnay från gamla rankor i de båda närliggande vingårdarna Les Bionnes i Cramant och Le Champ Bouton i Avize. Den här flaskan blev degorgerad i april 2013 med en dosage på 5 g/l.

 

Det här är en mycket bra champagne! Det är dock ingen perfekt flaska – frukten känns förvånansvärt klen till en början – men den tar sig efter hand.

 

Doft: Utvecklad och komplex. Inslag av knäck, äppelkaka, smör, brioche, citron, popcorn, Loranga och persika. Senare även lakrits.

 

Smak: Förvånansvärt klen frukt från start, men den lyfter från glas två. Utvecklad, frisk, något fruktig och torr smak med tydlig sälta. Fin koncentration och hög syra. Mogna men vattniga äpplen samsas med citron, gräddkola, knäck, apelsin och persika.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2019-2024

 


 

2 kommentarer: