(100 % pinot noir)
8 juli 2022 (Rousseaux-Batteux)
Från Verzy åker vi vidare till grannbyn Verzenay för resans sista besök. Här träffar vi Adrien Rousseaux som driver Rousseaux-Batteux. Det blir ett långt, intensivt och riktigt härligt besök! Adrien har precist avslutat – och firat – den årliga buteljeringen och är i bra form. 22 000 flaskor på två dagar är en rejäl bedrift även om man har god hjälp från familj och bekantskapskrets.
Vi inleder med en provning av fem flaskor. Därefter tycker Adrien att det är dags att går ner i källaren, där han degorgerar två flaskor á la volée som vi också får prova.
En lång stund senare, efter att även vi fått möjlighet att degorgera var sin flaska (roséchampagne från ca 2010) och vi blivit bjudna på mer champagne, förklarar vi att det är hög tid för oss att åka ”hem” till Épernay. ”Bara en flaska till”, insisterar Adrien och plockar fram en flaska av sin allra första, och ännu inte släppta, coteaux champenois!
Champagnerna (och det stilla vinet) vi provar är genomgående mycket unga och oförlösta, men överlag klart lovande.
Le Mont är en vingård i Louvois och härifrån plockar Adrien druvorna till denna årgångschampagne (flaska fyra från vänster). Det handlar om pinot noir som planterades 1961 på en yta av 0,2325 hektar. Årgång 2018 producerades i 642 flaskor och vår blev degorgerad så sent som i maj 2022, det vill säga endast ett par månader innan vårt besök. Dosagen uppgår till ca 2,5 g/l.
Doft: Hav och stenfrukt.
Smak: Ung, frisk, något fruktig, mycket torr och elegant. Vit frukt och citrus. Mycket hög syra.
Betyg idag: 86(+)
Sannolikt bäst: 2029-2035
Övriga flaskor:
2014 Millésime (60 % pinot noir, 40 % chardonnay?): En bra champagne! Doft av stenfrukt och rostat bröd. Generös, fruktig och frisk smak av nektarin och citrus. Torr, men med en tydlig dosage.
Betyg idag: 85. Sannolikt bäst: 2026-2031
2018 Les Grandes Voyettes (50 % pinot noir, 50 % chardonnay): Gjord på druvor från vingården Les Grandes Voyettes i Verzenay; pinot noir som planterades 1953 och chardonnay från 2013. Degorgerad i maj 2022 med en dosage på ca 2,5 g/l. Ung, men mycket lovande! Relativt diskret doft av päron. Smaken är ung, frisk, något fruktig och mycket torr. Lätt och elegant, men med hög syra och bra energi.
Betyg idag: 86(+). Sannolikt bäst: 2029-2035
2018 Cuvée No. 9 (67 % pinot noir, 33 % chardonnay): Gjord på pinot noir och chardonnay från Verzenay samt pinot noir från Louvois. Jäst i ståltank. Degorgerad i maj 2022 med en dosage på 3-4 g/l. Doft av krut och päron. Ung, frisk, något fruktig och mycket torr smak av päron. Lätt och elegant med mycket hög syra. Lovande!
Betyg idag: 85(+). Sannolikt bäst: 2028-2034
Blanc de Noirs (2019/2018) (100 % pinot noir): Degorgerad i januari 2022 med en dosage på 5,5 g/l. Diskret doft medan den fruktiga, friska och torra smaken bjuder på äpplen av olika färger och grapefrukt. Bra!
Betyg idag: 85. Sannolikt bäst: 2027-2033
2020 Les Potences (100 % pinot noir): Degorgerad på plats och det här är första gången Adrien provar den! Gjord på druvor från en lott i Verzenay. Kryddig och fruktig doft med inslag av steniga mineraler. Ung och mycket ren smak av citron och vattniga gröna äpplen. Egentligen ofärdig, men redan mycket bra!
Betyg idag: 87(+). Sannolikt bäst: 2031-2037?
2018 Les Chauffours (100 % pinot noir): Degorgerad på plats. Gjord på druvor från gamla rankor från toppen av Verzenay. Mycket bra! Parfymerad doft med inslag av tvål och hasselnötter. Mycket ren och elegant smak.
Betyg idag: 87(+). Sannolikt bäst: 2029-2035
2018 Coteaux Champenois Verzy Rouge Les Champs Brûlés (100 % pinot noir): Adriens allra första coteaux champenois! Producerad i 465 flaskor och gjord på druvor från rankor planterade 1964 i vingården Les Champs Brûlés (0,1551 ha) i Verzy. Lagrad 18 månader på ekfat. Ett riktigt bra vin med fantastisk doft!
Betyg idag: 89. Sannolikt bäst: 2025-2030?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar