Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 2 mars 2023

2013 Vincent Charlot L’Ecorché de la Genette, med flera

(100 % pinot meunier)

 

8 juli 2022 (hos Vincent Charlot i Mardeuil)

 


 

Vår femte dag i Champagne inleds med ett långt och härligt besök hos Vincent Charlot i Mardeuil. Vincent tar oss med på en tur till några av hans vingårdar, bland annat Les Basses Ronces i Mardeuil och Clos des Futies i Épernay (bilden ovan). Den senare består av 0,18 hektar med 20-åriga rankor av chardonnay och pinot noir som planterades av Vincent och hans pappa. Den lilla, men ej muromgärdade, vingården ger upphov till champagnen med samma namn.

 


 

Efter vingårdsbesöken får vi även en rundtur i källaren där Vincent bjuder på ett stort antal fatprover innan vi avslutar med en provning i trädgården. Vi provar fyra champagner och den senaste årgången av Vincents ratafia.

 


 

Ett av Vincent Charlots signum är att han gör en väldig massa olika champagner, upp till 27 (!) olika cuvéer varje år. L’Ecorché de la Genette är en rosé de saignée som görs på druvor från gamla rankor i vingården La Genette i Mardeuil. Många källor anger att druvblandningen är 90 % meunier och 10 % pinot noir, men enligt Vincent är det endast meunier i den här årgången. Den här flaskan blev degorgerad runt april 2022.

 

Det här är en jättebra roséchampagne! Nära 90 poäng.

 

Doft: Kryddig, fruktig och jordig. Inslag av jordgubbar och körsbär.

 

Smak: Fruktig, frisk och torr smak med härlig koncentration. Jordgubbar och körsbär.

 

Betyg idag: 89

 

Sannolikt bäst: 2027-2033

 

Övriga flaskor:

 

2014 L’Or des Basses Ronces (100 % chardonnay): Degorgerad ca april 2022 med en dosage på 3 g/l. Mycket bra. Kryddig och fruktig doft med inslag av körsbär och brioche. Ung, fruktig, frisk och mycket torr smak med massor av körsbär samt stenfrukt och några äpplen.

Betyg idag: 87. Sannolikt bäst: 2028-2033

 

2015 Cuvée Honoré Charlot (100 % pinot noir): Gjord på druvor från Aÿ. Flaskan blev degorgerad i juni 2022 – endast två veckor innan vår provning. Även här är det körsbär som dominerar i både doft och smak. Kryddig och fruktig doft. Generös, fruktig, frisk och mycket torr smak. Ung, men med en härlig energi.

Betyg idag: 89. Sannolikt bäst: 2028-2033

 

2015 Chardonnay en Parure de Roses (90 % chardonnay, 10 % pinot meunier): Ännu en rosé, men den här gången består blandningen av 90 % chardonnay. Degorgerad i oktober 2020 med en dosage på 4 g/l. Fruktig, kryddig och mycket torr smak med en fantastisk koncentration. Massor av körsbär (igen!) och andra röda bär. Lite kort.

Betyg idag: 87. Sannolikt bäst: 2025-2030

 

Ratafia Cuvee No. 16 (90 % pinot meunier, 10 % pinot noir): Ännu en fantastisk årgång av Vincents ratafia! Den är gjord på ojäst must från blå druvor, men den tillsatta alkoholen (fine) är gjord på chardonnay. Stor och kryddig doft med tydliga toner av cognac. Inslag av honung, nötter, ek, päron och sharonfrukt. Kraftfull, oljig, fruktig, kryddig och söt smak som domineras av päron och katrinplommon. Vincents champagner i all ära, men det här är besökets allra största behållning.

Betyg idag: 91. Sannolikt bäst: Nu! 

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar