(51 % chardonnay, 49 % pinot noir)
29 juli 2022 (hemma)
Det varma året 2006 är ingen stor årgång i Champagne, men det producerades ändå gott om årgångschampagner detta år och många av dem befinner sig i en fin fas nu.
Piper-Heidsiecks ”vanliga” årgångschampagne görs på en kombination av chardonnay och pinot noir, där den exakta fördelningen varierar från år till år men där förhållandet brukar vara i närheten av 50/50. Dosagen i den här årgången uppgår till generösa 9,5 g/l.
Jag köpte den här flaskan på Systembolaget i september 2015. Efter 2006 har man även hunnit släppa 2008, 2012, och 2014.
Det här är en mycket bra champagne med fantastisk doft som känns fullt utvecklad idag. Den dricks över två dagar och håller ihop bra.
Doft: Utvecklad, komplex och något kryddig. Inslag av mogna äpplen, smör, apelsin, citron, ingefära, brioche, jäst, mandlar, curry och honung. Dag två även persika.
Smak: Utvecklad, fruktig, gräddig, frisk och torr smak med viss sälta och en angenäm bitter ton. Mogna äpplen, apelsin (inklusive lite skal), mandlar och brioche. Påtaglig syra, men bra balans. Lång eftersmak med tydliga toner av persika på slutet.
Betyg idag: 88
Sannolikt bäst: 2020-2026
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar